Gotovi prvi stanovi za izbegle i raseljene

PinterestFacebookTwitterShare

Građevinski radovi na prvoj od tri zgrade u Velikom Mokrom Lugu, namenjenoj izbeglim i interno raseljenim licima i porodicama smeštenim u kolektivnim centrima, završeni su, a okončan je i prijem dokumentacije po raspisanom konkursu. 
 
Kako je rekao Zoran Kostić, član Gradskog veća, prvi objekat imaće dvadeset stanova, koliko će imati i ostala dva, za koje je juče potpisan sporazum.  
 
– Na konkurs za korišćenje stanova pristiglo je 97 prijava, od kojih sedamdeset ispunjava prvi uslov da su lica smeštena u preostala tri kolektivna centra u Beogradu: „PIM Krnjača“ na Paliluli, „7. juli“ u Zemunu i „Građevinar Niš“ u Kaluđerici. Komisija za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima okončaće do kraja februara preliminarnu listu, nakon čega će učesnici imati rok žalbe, tako da se očekuje da u martu bude objavljena konačna lista za dvadeset stambenih jedinica u prvom objektu u Velikom Mokrom Lugu. Na ovom objektu trenutno su u toku završni zanatski radovi, pa se očekuje da će useljenje biti početkom aprila – kazao je Kostić.   
 
Na istoj lokaciji, preciznije između ulica Vladimira Ćorovića, Teodorine, Vladimira Dvornikovića i Jovijanove, gradiće se još dve zgrade sa po dvadeset stambenih jedinica. Stanovi su površine od 20 do 57 kvadrata, a po strukturi su garsonjere, jednosobni, dvosobni i dvoiposobni. Za objekte su projektovana i parking mesta, a nekoliko stanova u prizemlju ima pristupe prilagođene osobama sa posebnim potrebama. Prema procenama, druga dva objekta biće završena naredne godine.
 
Porodice Urošević i Vlajnić iz kolektivnog centra „PIM Krnjača“ prijavile su se na konkurs, s nadom da će nakon dugo godina dobiti krov nad glavom. Ana i Uroš Urošević imaju petoro dece, izbegli su iz Zadra pre dvadeset godina i do sada su se devet puta selili. Invalidi su i nemaju stalni izvor prihoda.

Penzioneri Milan i Mara Vlajnić izbegli su iz Petrinje i dok nisu došli u kolektivni centar čak sedamnaest puta su se selili. Obe porodice videle su svoju šansu na konkursu grada, za koji kažu da je jedinstven do sad. Život u kolektivnim centrima ocenjuju kao izuzetno težak – deca različitog uzrasta prinuđena su da uče u jednoj prostoriji, kupatila su zajednička, a loši uslovi narušavaju zdravlje svih žitelja. 
 
S ciljem da se život i standard ovih ljudi poboljša i da kolektivni centri postanu prošlost, grad Beograd je za izgradnju stanova obezbedio građevinsko zemljište sa odgovarajućom komunalnom infrastrukturom. 
 
Izgradnju prvog objekta finansira Vlada SAD, a realizuje Visoki Komesarijat UN za izbeglice. Druge dve zgrade biće izgrađene u okviru programa Evropske unije i Vlade Srbije „Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima“. 
 
Osim da su smešteni u kolektivnim centrima, neki od kriterijuma su i socioekonomska ugroženost, samohrani roditelji, stara lica, porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju, teško bolesnog člana ili člana sa telesnim oštećenjem, zatim žrtve porodičnog nasilja i porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju. Svaki od ovih uslova nosi određeni broj bodova, na osnovu čega će biti sačinjena rang-lista.