Ulazak Hrvatske u EU šansa za naš agrar

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija ima velike planove kada je reč o izvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Uz to, skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, neki stručnjaci ocenjuju kao šansu za naš agrar.


Prilikom nedavne posete Berlinu, na otvaranju sajma Zelena nedelja, resorni ministar Dušan Petrović rekao je da i u ovoj godini očekuje rast izvoza. On je podsetio da je to ostvareno i u 2011-toj godini

„Vrlo je važno da imamo značajan rast izvoza u 2012. godini kao što je rast izvoza prošle godine bio ozbiljan i iznosio je 2,7 milijardi dolara, što je pet stotina miliona dolara više nego godinu dana pre toga“ , istakao je ministar Petrović.

Kada je reč o agraru, naša zemlja ima prirodne resurse za povećanje poljoprivredne proizvodnje i favorizovanje izvoza, a bez izvozne orijentacije nema ni razvijenog domaćeg tržišta, tvrdi predsednik Društva agrarnih ekonomista Miladin Ševarlić.

„Bez izvozne orijentacije praktično ne možemo imati ni konkurentne cene na domaćem tržištu, kao ni zadovoljavanje potreba domaćih potrošača. Osnovni potencijali Srbije su u sektoru voćarstva i povrtarstva, ali i u izvozu proizvoda sa višom fazom prerade. Takvi proizvodi mogu da ostvare veću vrednost na inostranom tržištu, što će povećati vrednost izvoza. Neophodno je i privući strane ulagače u domaći agrar, kako bismo ojačali tržišnu poziciju u okruženju“, ocenjuje Ševarlić.

Skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, on vidi kao šansu za naš agrar.

„Zato je neophodno doneti strategiju o korišćenju naših prednosti. Ulazak Hrvatske u Evropsku unije imaće pozitivne efekte na konkurentnost srpske poljoprivrede i prehrambene industrije na tržištu zemalja CEFTA. Smatram da bi Privredna komora Srbije zajedno sa asocijacijama i privrednim subjektima zainteresovanim za to tržište trebali da pripreme poseban program supstitucije hrvatskih proizvoda koji nam sada konkurišu“, zaključuje on.

„Treba uložiti mnogo truda da bismo iskoristi šansu na tržištu Cefta“, kaže savetnik u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran.

„Sigurno da ćemo se morati potruditi da osvojimo onaj deo tržišta koji je Hrvatska pokrivala, a to nije nimalo malo. Pre svega to je Bosna i Hercegovina, Crna Gora, a ne treba zanemariti ni tržište Kosova i Makedonije. Hrvatska se dobro pozicionirala na tim tržištima i ja se nadam da ćemo našim proizvodnim kapacitetima pokriti to tržište. Treba znati da Srbija u zemlje Cefta izvozi oko 37 odsto ukupnog izvoza hrane, pa stoga računamo da je to naše optimalno i najrealnije tržište“, ocenjuje Prostran.

Hrana će biti tražena u svetu i narednih godina, pa stručnjaci procenjuju da će naša zemlja izvoziti pre svega žitarice, kao i sveže voće i povrće i prerađevine od njih. Velika šansa su proizvodi organske poljoprivrede i genetski nemodifikovana hrana. Uz to veliku šansu za izvoz imaju i brendovi našeg agrara, koji su bili predstavljeni i na sajmu Zelena nedelja u Berlinu.