Evropski sindikati pozivaju na protest protiv mera štednje

PinterestFacebookTwitterShare

Radnički sindikati u Evropskoj uniji pozvali su danas na panevropski protest protiv mera štednje, koji bi trebalo da bude održan 29. februara, uoči samita evropskih lidera.

“Slogan će biti ‘Što je dosta, dosta je!’. Mere štednje nisu jedini odgovor na krizu”, poručila je direktorka Evropske konfederacije sindikata, Bernadet Segol, a prenela agencija AFP.

Ona je ukazala da je cilj celodnevnog protesta da apeluje na evropske lidere da zaposlenost bude njihov glavni prioritet.

Predsednici država i vlada okupiće se u Briselu 1. i 2. marta da bi dogovorili detalje takozvanog fiskalnog sporazuma, kome je cilj pooštravanje budžetske discipline u 17-članoj evrozoni.

Okvirni dogovor o sporazumu, koji bi trebalo da spreči buduće dužničke krize u zemljama monetarne unije, trebalo bi da bude postignut na neformalnom samitu u ponedeljak, 30. januara, pre formalne potvrde na martovskom skupu.

Sporazum bi podrazumevao da će zemlje koje ne usvoje takozvano “zlatno pravilo” uravnoteženih budžeta odgovarati pred Evropskim sudom pravde. Nemačka, koja prilaže najviše sredstava za pakete pomoći prezaduženim zemljama i promoviše strogu budžetsku disciplinu, insistirala je da sud bude uključen u kontrolu budžeta.

Predstavnici sindikata, sa druge strane, žele da se vlade usredsrede na privredni rast i zaposlenost. Nezaposlenost je u EU krajem 2011. dostigla maksimum od 9,8 odsto, što znaci da je bez posla bilo preko 23 miliona ljudi, od kojih 20 odsto čine mladi.