Država razmatra kupovinu železare u Smederevu

PinterestFacebookTwitterShare

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić najavio je večeras da će sutra biti održana prva sednica vladine Radne grupe za smederevsku železaru, na kojem će učestvovati i članovi menadžmenta kompanije Ju-Es-Stil Srbija (US Steel Serbia) i potvrdio da je jedna od opcija da država kupi železaru u Smederevu.

Učestvujući u programu televizije B92, Nikezić, koji je predsednik vladine Radne grupe, najavio je da će na sutrašnjem sastanku sa menadžmentom Ju-Es-Stila biti razmotreno više opcija za spasavanje te kompanije od prekida proizvodnje i zatvaranja.

Objašnjavajući stav Vlade da u krajnjem slučaju razmatra opciju kupovine železare, Nikezić je naglasio da, ukoliko se to i desi, Vlada Srbije ne namerava da s njom dugoročno upravlja, već da joj kasnije pronađe strateškog partnera. Nikezić je rekao da bi kupovina železare mogla da se obavi iz sredstava za podršku privrede i naglasio da Vlada Srbije nije tu da spasava pojedina preduzeća od propadanja, već da dugoročno podrži poslovanje celokupne srpske privrede.

Radi se o kompaniji koja je strateški vezana za veliki broj dobavljača i kupaca u zemlji i na taj način se multiplikuje efekat značaja železare za privredu Srbije, zbog čega je Vlada Srbije zainteresovana da se nastavi proizvodni ciklus smederevskog giganta, objasnio je Nikezić.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Vidosava Džagić se saglasila da bi kupovina smederevske železare bilo jedno od alternativnih resenja, jer bi se time zaštilitilo srpsko tržište od uvoza metalnih proizvoda po damping cenama i od nelojalne konkurencije.

Džagićeva je podsetila i da se proizvodi Ju-Es-Stil Srbija ugrađuju u brojne infrastrukturne projekte i strateški važne objekte u zemlji, zbog čega je važno da ta kompanija opstane. Predsednik Opštine Smederevo Predrag Umićević rekao je da je „Smederevo bez železare mrtav grad“, navodeći da više od 5.200 zaposlenih i njihove porodice žive od rada u kompaniji Ju-Es Stil Srbija.

Vada Srbije formirala je u utorak, 24. januara, Radnu grupu čiji je cilj da pronađe najbolje rešenje za smederevsku železaru i Srbiju, jer bi moguće povlačenje američke “Ju Es Stila’ sa ovog tržišta moglo da dovede do velikih problema u samoj kompaniji, pa i do prestanka rada, što bi loše uticalo i na celu domaću privredu.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je Tanjugu da Vlada mora da vodi računa kako o zaposlenima u železari, tako i o celini srpske privrede, jer je do sada železara Smederevo bila jedan od najvećih izvoznika, a povezana je i sa nizom dobavljača iz zemlje, pa bi njen prestanak rada uzrokovao ogromne probleme u domaćoj privredi. Premijer je istakao da je značaj kompanije „Ju Es Stil Srbija“ za srpsku ekonomiju veliki, imajući u vidu njeno učešće u industrijskoj proizvodnji, veze sa kooperantima, učešće u izvozu…

Radna grupa će biti multiresorska, a radiće „u najboljem interesu države, ekonomije i zaposlenih“, istakao je premijer ne želeći da unapred spekuliše o mogućim rešenjima do kojih će doći radna grupa za železaru.