Što pre rešavati probleme u sektoru poljoprivrede

PinterestFacebookTwitterShare

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju u BiH Hamdija Čivić istakao je da će sa nadležnim entiteskim ministarstvima zajedno tražiti najbolje načine kako bi što pre počeli rešavati zadatke koje je pred BiH i sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja postavila EU.
 
Čivić je sa potpredsednikom Vlade Federacije BiH i ministrom  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerkom Ivankovićem-Lijanovićem danas razgovarao o harmonizaciji domaćih mjera politika i podsticaja u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, ulozi Kancelarije u uspostavljanju IPARD strukture u BiH, te povlačenju sredstava iz pretpristupnih fondova EU.
 
Ivanković-Lijanović upoznao je Čivića sa činjenicom da su protekle dve godine vođeni razgovori o uspostavljanju Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, te da sredstva iz IPA 2007 u iznosu od jedan milion evra, namenjena uspostavljanje agencije, uopšte nisu iskorištena, saopšteno je iz Vlade F BiH.
 
On je apelovao na Savet ministara BiH da hitno reaguje i pokrene proces oko uspostavljanja modela IPARD platne agencije u skladu sa pravilima EU, kako bi se stvorile pretpostavke za pristup sredstvima iz evropskih fondova namijenjenih poljoprivredi.
 
“Savet ministara mora imati sluha za položaj naših poljoprivrednika koji bez sredstava iz evropskih fondova, nikako ne mogu biti konkurentni ni u državama regiona, a posebno u državama EU”, naglasio je Jerko Ivanković –  Lijanović.
 
O harmonizaciji mera plaćanja u poljoprivredi Ivanković-Lijanović razgovarao je i sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske Miroslavom Milovanovićem. Sagovornici su prepoznali zajednički interes u preduzimanju mera neophodnih za ubrzavanje procesa evropskih integracija