Izvučeni dobitnici junica u Svilajncu

PinterestFacebookTwitterShare

Poljoprivrednicima Resave večeras je u besplatno podeljeno 250 visokomlečnih steonih junica kupljenih u nemačkoj pokrajini Bavarska.

 
Svečanom izvlačenju „iz šešira“ prisustvovao je i pomoćnik ministra za poljoprivredu, trgovinu, šumarstvo i vodoprivredu Miloš Milovanović. Junice su, od 21. decembra u karantinu na farmi Kušiljevo, oko 11 kilometara udaljenoj od Svilajnca, a poljoprivrednici će ih preuzeti u naredna tri do četiri dana, rekao je Tanjugu pomoćnik predsednice opštine Svilajnac za poljoprivredu Goran Despotović.
 
Za besplatne junice konkurisalo je 375 domaćinstva, iz 22 sela koja su registrovana i imaju jednu ili više krava u svojim štalama. Junice su steone od tri do sedam meseci „sa genetskim potencijalom za više od 6.000 litara mleka u prvoj laktaciji“, dodao je Despotović.
 
Prema njegovim rečima, junice su „koštale“ 58.000.000 dinara, 80 odsto sredstava dalo je Ministarstvo poljoprivrede, a 20 odsto Skupština grada, napomenuo je on.
 
Predsednik Skupštine opštine Svilajnac Miroslav Marinković, koji je veterinar po struci, očekuje da će ove junice i još 30 koje su poljoprivrednici kupili uz pomoć kredita i Ministarstva poljoprivrede, takođe u Bavarskoj, značajno, za 3,5 godina, popraviti genetski sastav stočnog fonda Resave.
 
Poljoprivrednici Svilajnca su poznati uzgajivači goveda simentalske rase.
 
„Od 1885. godine u Resavi se uzgaja ova vrsta goveda“, zapisali su hroničari, a od 1935. godine Svilajnčani sa ovom rasom goveda učestvuju na izložbama i sajmovima uključujući i grad Tur u Švajcarskoj.
 
U Svilajncu se od 1962. godine održava Sajam priplodnih goveda simentalske rase koji je od 1998. godine uvršten u kalendar evropskih i svetskih izložbi i sajmova odlukom Evropskog udruženja odgajivača goveda simentalske rase, čije je sedište u švajcarskom gradu Cilikofenu.
 
I druge opštine u Pomoravskom okrugu su rešile da rasni sastav goveda na svom području poprave, a prva je krenula Jagodina koja je u avgustu prošle godine poljoprivrednicima besplatno dodelila 210 junica simentalske pasmine. Despotvac je podelio 50 u decembru, a Paraćin ima plan nabavke 300 junica. Za 70 je sredstva izdvojio u budžetu lokalne samouprave.