Merkel sumnja u spas Grčke

PinterestFacebookTwitterShare

Nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za britanski Guardian bacila je sumnju na izglede da Evropa spasi Grčku od potpunog finansijskog sloma.

Ona je, nakon dve godine krize koja je jedinstvenu evropsku valutu dovela na rub propasti, priznala da prvo evropsko spašavanje teško više milijarde evra u kombinaciji sa strogom štednjom ne daje rezultate.

Kancelarka priznaje sumnje u strategiju kojom se služila čitaovo vreme krize. “Još nismo prebrodili krizu“, rekla je ona. “Naravno, reč je o Grčkoj, to je poseban slučaj u kojem, uprkos svim naporima, ni Grci ni međunarodna zajednica nisu uspeli da stabilizuju situaciju”, kaže Merkel.

Angela Merkel kaže da je Nemačka pokazala odlučnost da u potpunosti odigra svoju ulogu u borbi sa krizom u evrozoni, ali neće davati obećanja koja ne može da ispuni.

“Od početka govorimo da želimo da odbranimo evro, ali ne želimo da dođemo u situaciju da budemo primorani da obećamo nešto što nećemo biti u mogućnosti da ispunimo”, poručila je ona.

Merkelova je potvrdila da je Nemačka najveća privredna sila u Evropi, ali i ocenila da to ne znači da ta zemlja može samovoljno da postupa.

“Ako bi Nemačka, na primer, u ime svih ostalih zemalja članica, obećala nešto što, kada bi nas tržišta napala, ne bismo mogli da ostvarimo, onda bismo zaista bili u problemu”, kazala je nemačka kancelarka.