Cena pšenice na evropskom tržištu dostigla najviši nivo

PinterestFacebookTwitterShare

Cena pšenice na terminskim tržištima u Evropi dostigla je najviši nivo u zadnja četiri meseca zbog glasina o mogućem ograničavanju izvoza pšenice iz Rusije i Argentine.

Glasine o ograničavanju izvoza Rusije i Argentine podstakle su još prekjuče rast cena pšenice na terminskim tržištima u SAD-u, a juče je rast cena usledio i na evropskim tržištima.

Tako je terminska cena mlevene pšenice s rokom isporuke u martu na tržištu u Parizu porasla danas 0,4 posto, na 206,75 evra po toni. Tokom jutra došla je i do 210 evra po toni, najviši nivo od 12. septembra prošle godine. Od početka ove nedelje terminska cena pšenice ojačala je u Parizu otprilike 4 posto.

Na tržištima se špekuliše da bi Argentina mogla ograničiti izvoz kukuruza i sojinog zrna usled suše. Rusija je, pak, već ranije objavila da bi mogla uvesti izvozna ograničenja kako bi održala niske cene pšenice na domaćem tržištu dosegne li izvoz određeni nivo.

U međuvremenu, i ruska i argentinska vlada objavile su da nemaju nameru ograničavati izvoz žitarica.

Na tržištu u Hamburgu prodajna cena pšenice s rokom isporuke u februaru ojačala je danas 5 evra, na 212 evra za tonu, dok se ponude za kupovinu kreću između 207 i 210 evra.

„Glasine o ograničavanju izvoza iz Rusije i Argentine podstiču rast cena. Ali, kupci često nisu voljni pratiti snažan rast cena koji se temelje samo na glasinama“, kaže jedan trgovac u Hamburgu.