ILO: Nemačka je krivac za teškoće u evrozoni

PinterestFacebookTwitterShare

Ekonomska politika koju Nemačka vodi poslednjih 20 godina evidentno je naštetila drugim zemljama i neposredno izazvala aktuelnu dužničku krizu u evrozoni, navodi se u izveštaju Međunarodne organizacije rada (ILO).

U izveštaju „Globalni trendovi zapošljavanja“ navodi se kako je politika smanjivanja plata, posebno u mandatu kancelara Gerharda Šredera, pogodovala nemačkim izvoznicima nauštrb drugih zemalja. “Povećanje konkurentnosti nemačkih izvoznika identifikovano je kao strukturalni uzrok nedavnih teškoća u evrozoni”, stoji u izveštaju, a prenosi Economic Times.

“Na evropskom nivou to je stvorilo preduslove za produženo razdoblje ekonomskog pada jer se druge članice evrozone suočavaju s još većim smanjenjima plata kao rešenjem za njihovu smanjenu konkurentnost”, dodaje se. ILO navodi kako Berlin to prikazuje kao model kojim bi trebale da krenu i druge zemlje, ali “je evidentno da on predstavlja kočnicu rasta”.

“Nemački trošak rada u deset godina je drastično pao u odnosu na konkurente, što je stvorilo pritisak na njihov rast i veliku opasnost za održivost njihovih javnih finansija”, objašnjava ILO.