U Srpskoj neće biti novog poskupljenja goriva

PinterestFacebookTwitterShare

U Republici Srpskoj neće doći do novog poskupljenja goriva, rekao je predsednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u Republici Srpskoj Vojin Mitrović.
 
“Do poskupljenja goriva došlo je pre desetak dana i ne očekujemo nove korekcije cena, jer nema razloga za to”, izjavio je Mitrović.
 
Gorivo u Srpskoj poskupelo je 11. januara zbog poskupljenja naftnih derivata u rafinerijama od osam do deset feninga po litru goriva. Mitrović je rekao da se cene goriva trenutno kreću od 2,25 do 2,35 – zavisno od vrste goriva.
 
Barel je na svetskim berzama od uvođenja embarga na iransku naftu poskupeo oko 10 odsto i premašuje 110 dolara (84,46 evra). Evropa strahuje od nestašice i poskupljenja goriva na pumpama, a stručnjaci upozoravaju da će embargo dodatno povećati cene goriva.
 
Mediji su preneli da su povećanje cena goriva u regionu najavile Hrvatska, Slovenija i Srbija. U Hrvatskoj će prvi put sve vrste benzina koštati više od 10 kuna za litar (oko 1,25 evra), a u Sloveniji je najavljen porast cena na 1,406 evra po litru.