Osnovana Nacionalna asocijacija prerađivača mesa

PinterestFacebookTwitterShare

Nacionalna asocijacija prerađivača mesa, koju čine 24 kompanije, osnovana je u četvrtak u Beogradu sa ciljem da se zajedničkim nastupom i aktivnostima poboljša konkurentnost i kvalitet prerađivačke industrije na domaćem i stranim tržištima.

Među članicama asocijacije su „Neoplanata“ iz Novog Sada, „Carneks“ iz Vrbasa, „Pajić kompani“ iz Paraćina, „Mesna industrija Golija“ iz Raške, klanica i prerada mesa „Budućnost“ iz Kragujevca kao i više kompanija sa juga Srbije, a kako su istakli osnivači, otvorena je i za nove članice.

Članice asocijacije ukupno zapošljavaju 5.800 radnika, sa godišnjim izvozom oko 25 milijardi dinara.

Savetnik direktora republičke Uprave za veterinu Zvonimir Rot ukazao je na značaj sektora mesne prerađivačke industrije u celom lancu od proizvođača do krajnjeg potrošača. Prema njegovim rečima, bez konkurentne i kvalitetne prerade mesa koja je usklađena sa međunarodnim standardima i zahtevima potrošača nema napretka ni u stočarstvu.

Osnivanje Nacionalne asocijacije prerađivača mesa pomogao je Agrobiznis projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koja je najavila da će nastaviti da pomaže asocijaciju u sprovođenju planiranih aktivnosti.