Novi reaktor u Severnoj Koreji izaziva zabrinutost

PinterestFacebookTwitterShare

Tajanstvena Severna Koreja brzo napreduje u izgradnji novog reaktora s uranijumskim gorivom koji predstavlja alarmantani bezbednosni rizik, rekao je danas stučnjak za nuklearne tehnologije Zigfrid Heker.

On je izjavio da je veoma zabrinut da bi reaktor mogao biti tehnički manjkav. Heker je bio u posetama glavnom nuklearnom postrojenju na Severu, Jongbjonu, četiri puta od 2004. a poslednji put je boravio tamo krajem 2010.

„I pored njihovih industrijskih poteškoća oni su nastavili s izgradnjom u dobrom tempu“, rekao je nuklearni stručnjak Rojtersu u telefonskom intervjuuu sa Stanford univerziteta u SAD.

„Ono što me uznemirava je da nikada nisam imao osećaj da oni imaju dovoljno regulatornog nadzora, kako bi bili u stanju da to izgrade bezbedno i upotrebljavaju ga bezbedno“, rekao je on dodavši da reaktor na vodeno hlađenje može biti operativan za dve godine. „Sa tehničke strane, oni ne bi trebali da nastave s izgradnjom reaktora i njegovim puštanjem u rad zbog nedostatka kontakata s međunarodnim telima za bezbednost. To je prevelik rizik“, rekao je Heker.

Serija satelitskih snimaka napravljenih poslednjih godina je dokaz da je osiromašena država rešena da završi reaktor, čak i kada se bori da nahrani milione neuhranjenih ljudi, rekao je stručnjak. Analitičari kažu da će novi mladi vođa Kim Džong Un nastaviti s vojnom politikom svog oca, svestan da je podrška snažnoj vojsci vitalna za ostanak na vlasti treće generacije Kimovih.

SAD i Južna Koreja tvrde da obogaćivanje uranijuma na Severu predstavlja kršenje dogovora ranije postignutog sa Pjongjangom i traže da on prekine s nuklearnim aktivnostima pre nego što počnu da razmatraju nastavak pružanja pomoći u hrani. Heker je rekao da reaktor izgleda kao da je projektovan za dobijanje struje, ali u kombinaciji s obližnjim postrojenjem za obogaćivanje uranijuma, kompleks može biti pretvoren u pogon za proizvodnju atomske bombe, uz već postojeći program plutonijumskih bombi.

Severna Koreja je već izvela dve atomske probe, a stručnjaci kažu da ima dovoljno fisionog materijala da izradi šest do osam nuklearnih bombi. Pjongjang je proterao međunarodne nuklearne inspektore 2009. godine, nekoliko meseci nakon što su propali razgovori o davanju pomoći Severu za odustajanje od nuklernog programa.

Heker je rekao da su SAD i Južna Koreja u dilemi da li da pokušaju da prisile Pjongjang da prekine izgradnju eksperimetalnog reaktora, ili da dozvole Severu da nastavi izgradnju i ponude mu pomoć kako bi sprečili nuklearnu katastrofu.

„Međunarodna i politička zajednica imaju još nekoliko godina da dođu do rešenja“, rekao je Heker, koji je pre vodio laboratoriju u Los Alamosu gde je izrađena prva atomska bomba.

Nuklearni kompleks Jongbjon je udaljen oko 100 kilometara od Kine i oko 200 kilometara od Južne Koreje.