Prepolovljene kazne ubicama Tatona

PinterestFacebookTwitterShare

Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je kazne osuđenima za učešće u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora, objavljeno je na sajtu tog suda.

Kolovođama napada, koji su i dalje u bekstvu, Đorđu Preliću i Dejanu Puzigaći kazne su smanjene sa 35 na 15 godina zatvora, odnosno sa 32 na 14 godina zatvora. Za njima su raspisane međunarodne poternice.

Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću kazne su smanjene sa 30 na 13 godina zatvora.

Preinačenjem ranije presude Višeg suda u Beogradu na po osam i po godina zatvora pravosnažno su osuđeni Branimir Četnik i Vladan Suvajac, koji su ranije bili osuđeni na 14 godina zatvora, dok je Milanu Vujoviću ista kazna smanjena na osam godina zatvora.

Smanjenjem kazni sa 14 i 12 godina zatvora, Apelacioni sud je pravosnažno osudio na po sedam godina zatvora Jovana Karbića, Dragana Tomasovića, Stefana Veličkovića, Milana Tarlaća i Bojana Matijevića.

Stepi Petroviću kazna je smanjena sa pet na četiri godine zatvora, na koliko je Dejanu Stankoviću potvrđena kazna.

Vladimiru Boškoviću potvrđena je uslovna osuda od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine jer je izvršio krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Viši sud u Beogradu je preinačenom presudom 25. januara 2011. osudio 14 navijača Partizana na ukupno 240 godina zatvora zbog teškog ubistva navijača „Tuluza“, Tatona, na Obilićevom vencu u Beogradu 2009. godine, neposredno pred početak fudbalske utakmice Partizan-Tuluz.

Po nalaženju Apelacionog suda, u pogledu odluke o kazni, prvostepeni sud je pravilno imao u vidu sve okolnosti koje su od značaja za odmeravanje kazne, ali za najveći broj okrivljenih nije dao odgovarajući značaj zbog čega je prvostepena presuda u odnosu na ove okrivljene preinačena, navodi se u odluci Apelacionog sud.

Taj sud smatra da se tako odmerenim kaznama u potpunosti ostvaruje svrha kažnjavanja.

Što se tiče žalbe punomoćnika oštećenih (Tatonovih roditelja) ona je odbačena kao nedozvoljena, imajući u vidu da je postupak vođen po zahtevu javnog tužioca, te da oštećeni presudu može pobijati samo u pogledu odluke o troškovima, o čemu nije reč u konkretnom slučaju, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Apelacioni sud je posle javne sednice po žalbama krajem oktobra utvrdio da su osuđeni kao saizvršioci počinili krivično delo teško ubistvo jer su 17. septembra u Beogradu na Obilićevom vencu, u stanju uračunljivosti, svesni svog dela i njegove protivpravnosti, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ubili Tatona.

Napad na navijače francuskog Tuluza, među kojima je bio i Taton, organizovali su vođa navijačke krupe „Alkatraz“ Đorđe Prelić, zatim vođa navijačke grupe „Iridućibili“ Ivan Grković i Ljubomir Marković, jedan od vođa „Alkatraza“, i vođa grupe „Rebels“ Dejan Puzigaća.

Oni su pozvali mobilnim telefonima ostale okrivljene i druge nepoznate navijače i svi su se našli 17. septembra 2009. u Terazijskom parku, gde je Puzigaća podelio baklje i palice, a Vladan Suvajac (22) hirurške maske, da bi prikrili lice, podelili su se u više grupa i krenuli ka Obilićevom vencu.

Prelić, Marković, Grković i Puzigaća nastavili su da koordiniraju napad na francuske navijače mobilnim telefonima i svima su saopštili da se oni nalaze u „Ajriš pabu“ na Obilićevom vencu.

Prelić i Marković sedeli su u kafiću „Zuzus“ pored „Ajriš paba“ i pratili okupljanje svojih navijača. Pošto su se iz više različitih ulica i pravaca navijači skupili na Obilićevom vencu, uz povik „Tuluz, Tuluz“, što je, prema rečima sudije, bio znak za početak napada, optuženi i druga za sada nepoznata lica počeli su da francuske navijače udaraju bakljama, drvenim palicama, flašama… od čega su pojedini navijači Tuluza zadobili lakše telesne povrede.

Optuženi su potom opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, koje su, 12 dana kasnije, izazvale njegovu smrt. Taton je preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Svim osuđenima je produžen pritvor do pravosnažnosti presude, a vreme koje su proveri u pritvoru uračunato im je u kaznu zatvora.
Sud je Tatonove roditelje, kao oštećene u ovom postupku, uputio da svoj oštetni zahtev od 200.000 evra ostvare u parničnom postupku.

Uprkos prepolovljenim kaznama ostvariće se svrha kazni

BEOGRAD – Republičko javno tužilaštvo ocenilo je danas da će se i duplo manjim kaznama izrečenim osuđenima za ubistvo Brisa Tatona ostvariti svrha kažnjavanja.

Uprkos činjenini da su kazne prepolovljene sa ukupno 240 na 123 godine zatvora, tužilašto kao stranka u postupku smatra da će se njima postići svrha kažnjavanja, kako generalne tako i specijalne prevencije, navodi se u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

Podseća se da je odluka Apelacionog suda konačna i pravosnažna, odnosno da se na nju više ne mogu uložiti žalbe.

Apelacioni sud u Beogradu mahom je prepolovio kazne osuđenima za učešće u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine, preinačivši presudu Višeg suda.