Obavezna prijava promene u gazdinstvu

PinterestFacebookTwitterShare

U Srbiji će ove godine svaki šesti poljoprivrednik imati razlog da menja podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava nakon što je promenjen način registracije, procenila je Uprava Ministarstva poljoprivrede Srbije za agrarna plaćanja.


Odlazak u Upravu za trezor i menjanje podataka, odnosno preregistracija gazdinstava, što je do početka ove godine bila obaveza poljoprivrednika, od sada će biti obavezna samo ukoliko ima nekih promena u domaćinstvima, rečeno je u Upravi za agrarna plaćanja.

– Ovo će omogućiti uštede u vremenu, novcu, materijalu, kako za Ministarstvo, tako i za poljoprivrednike – naveli su u Upravi i podsetili na to da je u Srbiji prošle godine bilo registrovano ukupno 453.333 poljoprivredna gazdinstva, od tog broja je 288.020 aktivno.

Ministarstvo poljoprivrede se opredelilo za promenu načina registracije i radi daljeg pojednostavljenja procedura potrebnih za dobijanje para namenjenih podsticanju poljoprivredne proizvodnje. Istaknuto je da se „upis novog poljoprivrednog gazdinstva u registar može ostvariti tokom cele godine u nadležnoj jedinici Uprave za trezor prema mestu prebivališta poljoprivrednika”.

Vlasnici već registrovanih gazdinstava dužni su da područnoj jedinici Uprave za trezor prijave promenu svih podataka koji su upisani u registar u roku od 30 dana od nastanka promene. Promene koje je nosilac poljoprivrednog gazdinstva dužan da prijavi odnose se, između ostalog, na promenu kulture koju će gajiti, vrstu i broj životinja koje se gaje, promenu veličine poljoprivrednog zemljišta.