Ove godine groblje za kućne ljubimce

PinterestFacebookTwitterShare

Vlasnici kućnih ljubimaca u Beogradu svojim mezimcima mogu da priušte usluge Hitne pomoći i vožnju u javnom gradskom prevozu, a izvesno je i da će uskoro moći i dostojanstveno da ih sahrane, pošto iz Gradske uprave uveravaju da će ove godine početi izgranja groblja za kućne ljubimce.

Izgradnja takvog groblja prolongira se godinama zbog nedostatka novca i nerešenih imovinsko – pravnih problema oko parcele na Novom Beogradu gde se planira izgradnja.

„U slučaju da se proces oko parcele na Novom Beogradu ne završi projekat će biti realizovan na nekoj drugoj lokaciji i ove godine sigurno će početi izgradnja groblja za kućne ljubimce“, poručuju iz Sekretarija za komunalne i stambene poslove.

Planirano je da se groblje prostire na površini od oko dva hektara, da ima oko 5.000 mesta za sahranjivanje svih vrsta kućnih ljubimaca, a trebalo bi da bude napravljen i krematorijum i upravna zgrada.

Izgradnja groblja za kućne ljubimce značila bi da vlasnici više neće morati kradom i noću da sahranjuju kućne ljubimce u gradskim parkovima i šumama i tako krše zakon, ističu iz Sekretarijata.

Izgradnja groblja tećiće u fazama, a u ovogodišnjem budžetu grada za tu namenu izdvojeno je 35 miliona dinara.

Iz Sekretarijata napominju da će, kada groblje bude izgrađeno, biti određena i cena grobnog mesta.

Dok se groblje ne izgradi, vlasnici kućnih ljubimca su dužni da pozovu ekipu Zoohigijene, koja je nadležna za uklanjanje leševa uginulih životinja i kućnih ljubimaca.

Kada Zoohigijena obavi posao, građani za sada, mogu da oplakuju mezimce samo na virtuelnom groblju na internet sajtu www.grobljeljubimaca.co. Slanjem pomen teksta, slike ili video snimka uginule životinje na sajt, vlasnici mogu da odaju poštu svojim ljubimcima.