Usaglašena cena izgradnje mosta kod Beške – 5,64 milijarde

PinterestFacebookTwitterShare

Putevi Srbije i austrijska „Alpina“ potpisali su memorandum kojim je usaglašena cena izgrađenog novog mosta preko Dunava kod Beške od 5,64 milijarde dinara, izjavio je večeras Tanjugu Slavoljub Tubić, pomoćnik generalnog direktora Javnog preduzeća Putevi Srbije.

Memorandumom su usaglašene 42 od ukupno 43 stavke u pregovorima o usaglašavanju cene, rekao je Tubić, dodajući da je taj dokument potpisan 24. decembra u Beogradu.

On je kazao da je još preostalo da se dogovore o tome da li je bilo opravdano produženje roka izgradnje mosta, na osnovu čega će „Alpina“ pokušati da traži dodatni novac.

Tubić je rekao da je osnovnim ugovorom o izgradnji mosta iz 2006. godine, bila predviđena cena od 2,9 milijarde dinara i da im je do sada isplaćeno oko 43 miliona evra.

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić je ranije izjavio novinarima da je razlika u ceni mosta nastala, jer je taj objekat građen po savremenom standardu „žuti Fidik“, koji predviđa da se izvođaču poveri posao na osnovu idejnog projekta i da on posle izradi glavni projekat.

Mrkonjić je kazao da zbog toga nisu unapred mogli da se predvide svi neophodni radovi, jer je u pitanju veliki most dugačak 2,2 kilometra plus pristupne saobraćajnica.