Novi tender za „Luku Bar“ u prvoj polovini 2012. godine

PinterestFacebookTwitterShare

Tender za prodaju državnog paketa akcija crnogorske kompanije Kontejnerski terminali i generalni tereti, koja je deo „Luke Bar“, trebalo bi da bude raspisan u prvoj polovini godine.
 
Za privatizacionog savetnika je izabrana konsultantska kuća „Rebel“ iz Holandije, u toku je priprema tenderske dokumentacije i već ima zaintresovanih firmi iz Srbije, Italije i Mađarske, prenosi portal SEEbiz. Uz državu, koja poseduje većinski paket od 54,05% akcija ove kompanije nastale deljenjem „Luke Bar“, pojedinačno su najveći vlasnici akcija investicioni fondovi koji, prema podacima Centralne depozitarne agencije, kontrolišu zajedno oko 10%.
 
Model privatizacije neće biti promenjen tako da će se akcije nuditi na tenderu, ali će ovog puta manjinski akcionari firme Kontejnerski terminal i generalni tereti imati mogućnost da akcije prodaju po istoj ceni koja bude važila za državni paket. Svi manjinski akcionari koji to žele trebalo bi da daju pismenu saglasnost da pristaju na prodaju akcija po istim uslovima.
 
Na tenderu 2010. nije stigla ni jedna ponuda, iako se najavljivalo učešće kompanija čija su sedišta na Filipinima, u Libanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Srbiji. Tom prilikom je nuđeno 54% državnih akcija, a u firmi je bilo zaposleno 980 radnika.