Rusija sudski zabranjuje pristup stranaca gasovodima

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija je spremna sudskim putem da ospori zahteve Evropske unije da se trećim zemljama omogući pristup gasovodima kojim se ruski gas doprema u Evropu, izjavio je izvršni direktor „Gasrpoma“ Aleksej Miler u intervjuu koji je danas objavio nemački dnevnik „Deutsche Zeitung“.
 
– Evropska komisija očigledno smatra da tim propisima vrši pritisak na zemlje izvoznike, uključujući i Rusiju, ali svaka akcija izaziva i reakciju – rekao je Miler.

On je istakao da zakon koji razdvaja eksploataciju, transport i prodaju gasa ne otvara već, naprotiv, zatvara tržište za dobavljače.
 
– Ukoliko Rusija zaključi da su propisi EU preoštri, mogla bi da se obrati sudskim instancama – rekao je čelnik „Gasproma“ dodajući da su nalazišta gasa bez gasovoda „bezvredna“.
 
Miler je takođe potvrdio da „Gasprom“ namerava da nastavi sa ekspanzijom na nemačko tržište i precizirao da je holding zainteresovan ne samo za isporuke gasa već i pokretanje poslovanja na energetskom sektoru. Krajem prošle godine filijala „Gasprom Marketing and Trading“ kupila je nemačkog distributera struje, kompaniju „Envacom Service“, podseća agencija RIA Novosti.

Nemačko ministarstvo za ekonomiju i tehnologiju je ranije, međutim, nedvosmisleno ukazalo da dalje širenje poslovanja „Gasproma“ u Nemačkoj mora da bude pod budnim nadzorom i kontrolom. Ruski koncern svojim isporukama podmiruje bezmalo četvrtinu potrošnje gasa u Evropi i najveći je dobavljač tog energenta za Nemačku.

Miler je u intervjuu nemačkom dnevniku rekao da se ne slaže sa tvrdnjom da Evropa kupuje ruski gas po previsokim cenama, smatrajući naprotiv da je ruski gas „jeftin“. On je takođe osporio tvrdnju da je zbog rasta proizvodnje globalno tržište gasa pretrpelo korenite promene i da se formirao višak koji vrši pritisak na cenu.

Čelnik „Gasproma“ ocenjuje da će u narednih 20 godina prirodni gas biti najpopularniji energent, koji će najaktivnije kupovati zemlje pacifičke regije spremne da „progutaju“ sve ponuđene količine na tržištu.

„Gasprom“ sa svojim evropskim partnerima sklapa dugoročne ugovore u kojima su cene fiksne i po pravilu ne mogu lako da se menjaju kao tržišne. Ugovori ruskog monopoliste sem toga sadrže član „uzmi ili plati“ koji predviđa pozamašne penale za nepreuzimanje dogovorenih količina gasa.

U vreme krize mnoge zemlje nisu bile u mogućnosti da troše one količine koje su dogovorene dugoročnim ugovorima, zbog čega su brojni partneri „Gasproma“ zatražili popust na gas. Prošlog leta je objavljeno da je takav popust dobila italijanska kompanija „Edison“, ali tek pošto je podnela sudsku tužbu protiv ruskog koncerna. Uslove ugovora su kasnije uspele da koriguju i nemačka kompanija „Wingas“, francuska „GDF Suez“, italijanska „Sinergie Iataliane“, slovačka SPP i austrijska „Econgas“.