Hrvatska: Otkupljivači otkazuju kooperantima najnižu zaštitnu cenu mleka

PinterestFacebookTwitterShare

Otkupljivači mleka u Hrvatskoj nameravaju da napuste najnižu zaštitnu cenu od 2,40 kuna. Tvrde da to nije u duhu evropskih propisa i da cenu treba da formira tržište. Proizvođači se pribojavaju da će otkupna cena mleka pasti, pa se tome protive. 

‘Mi želimo da zadržimo zaštitnu cenu mleka od 2,40 i sa tom cenom proizvođači jedva podmiruju svoje ulazne troškove. I ne smemo dopustiti da se ta zaštitna cena ukine jer ćemo ostati bez hrvatskih sela i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava’, rekao je Milan Kosanović, iz Udruženja proizvođača mleka Osječko-baranjske županije.

Proizvođači su prezaduženi. Mnogi su digli kredite kako bi udovoljili evropskim standardima. A sad ih ti isti evropski standardi teraju na tržište za koje kažu da nisu spremni.

Znači li niža otkupna cena i jeftinije mleko na policama? Na žalost ne, zato što su na hrvatskim policama pretežno uvozni mlečni proizvodi, odnosno dve trećine je iz uvoza.

U zadnjih nekoliko godina zatvoreno je više od 1.000 farmi muznih krava. A Hrvatska umesto da pomaže svojim proizvođačima, ona im odmaže. Već tri meseca nije im isplatila podsticaje za mleko.

U hrvatskom mlečnom lancu očito nešto ne štima. Domaća proizvodnja mleka u stalnom je padu. Farme krava se zatvaraju, a Hrvatska uvozi gotovo 70 posto mlečnih proizvoda.