Zadužujemo se još 400 miliona dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije na svojoj poslednjoj sednici najverovatnije će zadužiti državu za još 293 miliona dolara i 80 miliona evra, piše Danas.

Ove predloge zakona o novim zaduživanjima Vlada Srbije uputila je parlamentu krajem decembra i u januaru, i to po hitnom postupku.

Dok vlast tvrdi da je novac neophodan za normalno funkcionisanje pojedinih javnih preduzeća, opozicija smatra da je na delu predizborno upumpavanje para u gubitaške kompanije kako bi se kupio socijalni mir i obezbedila podrška birača.

Parlament bi trebalo da potvrdi garancije farmaceutskoj kompaniji Galenika za zaduženje od 70 miliona evra kod nekoliko komercijalnih banaka. Ta sredstva će, prema objašnjenju vlade, biti upotrebljena za refinansiranje postojećih kratkoročnih Galenikinih obaveza i kako bi se izbegla opasnost od potpune nelikvidnosti ovog upropašćenog preduzeća.

Vlada Srbije predložila je i davanje garancije Srbije u korist Komercijalne banke po zaduženju akcionarskog društva Jat Ervejz, u iznosu od 10 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti. Taj novac će biti upotrebljen za refinansiranje postojećih kratkoročnih obaveza, a predviđen je period otplate od tri godine, uključujući i period mirovanja otplate od 12 meseci.

Parlamentu je, takođe, dato da potvrdi ugovor o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za prvu fazu paket projekta „Kostolac B Power Plant Projects“ između Vlade Srbije kao zajmoprimca i kineske Eksport-Import banke, kao zajmodavca. Kineska banka će srpskoj vladi staviti na raspolaganje kreditna sredstva čiji zbirni iznos ne može biti veći od 293 miliona dolara.

Opozicija traži povlačenje tih zakona iz skupštinske procedure, jer posledica može biti zamrzavanje odluke MMF o nastavku aranžmana sa Srbijom, ali i vezivanje ruke novoj srpskoj vladi.