Gorivo skuplje nego lane

PinterestFacebookTwitterShare

Kada je početkom prošle godine u Srbiji liberalizovano tržište naftnih derivata najavljivano je da će taj korak dovesti do veće konkurencije među učesnicima na domaćem naftnom tržištu i sniženja cene goriva.
 
Naime, cene od tad više nisu pod nadzorom države, već se formiraju slobodno, pa se očekivalo da će naftne kompanije koje posluju na srpskom tržištu ući u pravu tržišnu utakmicu. Međutim, posle godinu dana stanje je, manje-više, slično kao i ranije, ali su zato cene goriva više nego lane. Litar goriva na benzinskim pumpama u Srbiji je, u odnosu na isti period prošle godine, skuplji i za oko 20 dinara, a praktično se nijedan derivat, izuzev tečnog naftnog gasa, ne može kupiti za manje od 130 dinara.

Tako je prošle godine u ovo doba cena litre goriva koštala od oko 110 dinara, koliko je bila cena dizela D2, pa do nepunih 130 dinara, jer je litar evro-premijuma koštao gotovo 129 dinara. Za litar evrodizela trebalo je oko 122  dinara, a bezolovni benzin BMB 95 oko 118 dinara. Sada je litar dizela D2 oko 129 dinara, evrodizel je gotovo 140 dinara, benzin BMB 95 oko 135 dinara, dok je evropremijum iznad 140 dinara, a ima i benzniskih pumpi na kojima se litar ovog goriva prodaje i za 146 dinara.

Na cene goriva na svim tržištima pa, naravno, i u Srbiji, značajno utiče cena sirove nafte, a budući da je sada barel nafte, u odnosu na isti period prošle godine, skuplji za desetak dolara, razumljivo je da su i cene goriva više. U januaru 2011. godine barel nafte prodavao se po ceni nižoj od 95 dolara, dok sada na svetskim berzama, a posebno preteklih dana zbog uvedenog embarga Evropske unije na uvoz nafte iz Irana, dostiže cifru od oko 110 dolara za barel.

Dakle, potrošači u Srbiji sada plaćaju gorivo skuplje nego prošle godine, i to ne samo kada se govori o domaćoj valuti nego i u evrima. Naime, prošle godine u ovo doba srednji kurs evra bio je oko 104,5 dinara, a sada je nešto viši od 105 dinara, a za litar goriva sada treba, u proseku, oko 15 evro centi više nego prošlog januara. Tako je litar evropremijuma u januaru 2011. godine  koštao oko 1,23 evra, evrodizela 1,16 evra,  BMB 95 oko 1,12 evra, a za litar najjeftinijeg dizela D2 bilo je potrebno oko 1,05 evra. Sada su se cene evropremujuma i evrodizela gotovo izjednačile i litar košta veoma slično, a preračunato u evre oko 1,33 evra,  bezolovni BMB je oko 1,28 evra, a i dalje je najpovoljnija cena dizela D2 jer litar košta oko 1,22 dinara.

Nažalost, uskoro bi gorivo moglo biti još skuplje, jer i sirova nafta poskupljuje, a uz to, očekuje se i promena cene zbog usklađivanja akciza.
 
Ana Marković