Politika: U.S.Steel napušta Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija „U.S. Steel” odlučila je, kako „Politika” nezvanično saznaje, da se zbog velikih gubitaka na izvesno vreme povuče iz Smedereva i Srbije. Kako ovaj list saznaje iz pouzdanih izvora u smederevskoj kompaniji, rukovodstvo u Americi ovu odluku će obelodaniti kako je ranije najavljivano 31. januara. Od dogovora sa državom, koji su juče trajali gotovo ceo dan, zavisiće model izlaska američke firme iz posla.

Kao najizvesnija opcija spominje se da će „U.S. Steel ” do daljnjeg ostati formalni vlasnik železare, a da će država preuzeti sve obaveze dok se ne pronađe trajnije rešenje za fabriku.

Država neće, niti ima para da kupi železaru, već će preuzeti sve obaveze od Amerikanaca da bi održala kontinuitet do pronalaska kupca ili strateškog partnera – kaže izvor „Politike“. Amerikancima je ovo, takođe, prihvatljiva opcija, jer bi ih gašenje železare mnogo koštalo. Morali bi da plate sve dažbine, dobavljače, radnike, a ni zaustavljanje peći nije jeftino.

Gašenje pogona u Smederevu ostavilo bi bez posla pored 5.500 radnika i još oko hiljadu „trećih lica” angažovanih u kompaniji. Od 18.000 zaposlenih u Smederevu, čak trećina radi u „U.S. Steel” ili je poslovno vezana za tu firmu. Od ukupnog gradskog budžeta od 2,3 milijarde dinara, više od milijarde stiže od poreza na fond zarada. Nije potrebna velika matematika da se izračuna šta bi za gradsku kasu značilo gašenje više od pet hiljada radnih mesta.

Vest iz Košica da tamošnja železara „U.S. Steel”, posle kriznog režima rada od četiri dana nedeljno, od 1. februara pokreće proizvodnju „punom parom” nije ohrabrila sindikalce iz Smedereva, jer su svesni da se naša železara ne može porediti sa tom fabrikom.

–Železara u Košicama ima duplo veće kapacitete, moderniju tehnologiju i veliko tržište za auto-industriju. Mi ovde nemamo liniju za galvanizaciju i to je veliki hendikep. Oni mogu da opstanu i da proizvode samo za auto-granu čiji planovi ih i pokreću od februara – kaže Željko Veselinović, predsednik sindikata „ Sloga”.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić potvrdio je u izjavi za Tanjug da se, na sastanku vladine radne grupe za smederevsku železaru, koji je počeo juče izjutra, zajedno s rukovodstvom kompanije „U.S. Steel Srbija” traži rešenje za opstanak te kompanije.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić, predsednik vladine radne grupe, najavio je juče da će na sastanku s rukovodstvom „U.S. Steel”-a biti razmotreno više opcija za spasavanje te kompanije od prekida proizvodnje i zatvaranja.

 „Kupovina železare mogla bi da se obavi iz sredstava za podršku privrede, a Vlada Srbije nije tu da spasava pojedina preduzeća od propadanja, već da dugoročno podrži poslovanje celokupne srpske privrede“, rekao je Nikezić.