Uskoro gradnja autoputa od Preljine do Takova

PinterestFacebookTwitterShare

Gradnja deonice autoputa na Koridoru 11 od Preljine do Takova kod Gornjeg Milanovca mogla bi da počne već ove godine, izjavio je za Tanjug predsednik Skupštine Čačka Veljko Negovanović.
 
Očekuje se da budući autoput od Beograda do Čačka bitno rastereti sada veoma prometnu Ibarsku magistralu.

Sredstvima budžeta Srbije već se gradi deonica izmedju Uba i Lajkovca, a deo od Ljiga prema Preljini dužine oko 50 kilometara finansiraće se inostranim kreditima o kojima se pregovara sa azarbejdžanskim i turskim firmama. Tim povodom u Čačku su pre desetak dana boravili predstavnici azerbejdžanske kompanije „AZ Vird“, koja se već priprema da uđe u posao na trasi budućeg autoputa između Ljiga i Preljine.

Domaćin im je bio vlasnik čačanske firme „Miloš trans“ Milovan Ostojić, koji je i gradski odbornik.

– Došli su po preporuci poslovnih partnera, interesujući se za poslovni prostor, i mi smo im ponudili 150 kvadratnih metara u novogradnji, s tim da ga, u znak dobrodošlice, pola godine koriste besplatno, a omogućili smo im i da se susretnu sa gradskim rukovodstvom –  objasnio je Ostojić.

Gosti iz Azerbejdžana su najavili skoro raspisivanje konkursa, i to u Čačku, za prijem 300 radnika građevinske struke, od inženjera do arimrača, betoniraca i drugih zanimanja. Planira se da radovi izmedju Ljiga i Preljine budu izvođeni uporedo sa pod-deonicama Ljig – Boljkovci, Boljkovci – Takovo i Takovo-Preljina. Predviđeni radovi na ovoj deonici trebalo bi da koštaju oko 500 miliona evra, da počnu u marta i da budu završeni tokom 2015.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i ministar ekonomskog razvoja Azerbejdžana Šahin Mustafajev potpisali su 25. januara Sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između vlada dveju zemalja, koji će omogućiti kreditiranje Koridora 11 pod povoljnim uslovima.

Ukoliko sve bude prema planu, početak radova se očekuje krajem prvog kvartala ove godine, najavio je Ćirić, po završetku dvodnevne posete Azerbejdžanu.