Štednja pogađa i zelenu energetiku

PinterestFacebookTwitterShare

Španija, jedna od vodećih zemalja po razvoju upotrebe obnovljivih izvora energije, saopštila je u petak da zbog ekonomske krize „privremeno“ ukida pomoć za nove objekte u tom sektoru.

Vlada je odlučila da obustavi „subvencionisanje novih pogona za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije“, piše u saopštenju.

„Složeno ekonomsko stanje“ u Španiji „zahteva privremeno ukidanje pomoći za izgradnju tih objekata“ koji su „previše skupi“ za sistem proizvodnje i distribucije električne energije, dodaje Vlada.

Zahvaljujući podršci Vlade, obnovljivi izvori energije su poslednjih godina imali ogroman rast u Španiji koja je postala prvi proizvodjač struje energijom vetra u Evropi, ispred Nemačke. U svetu Španija je po tome odmah iza SAD i Kine.

Marta 2011. vetar je postao glavni izvor električne energije u Španiji, pokrivajući 21 odsto potreba, i ispred je nuklearne energije (19 odsto). Tokom 2011. godine obnovljivi izvori energije su pokrivali 33 odsto potrošnje električne energije u Španiji, saopštila je Vlada.

Obustavljanje subvencija objavljeno u petak, „neće uticati“ na cilj Španije da poštuje zalaganje EU da do 2020. godine 20 odsto sve potrošene energije bude iz obnovljivih izvora, smatra Vlada.

Španija sprovodi program ozdravljenja javnih finansija koji predvidja smanjenje deficita džavnog budžeta na 4,4 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) ove godine. Taj deficit je lane bio 6,0 odsto BDP.