Smederevska železara o odluci Vlade Srbije u utorak

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici kompanije U.S. Steel Srbija danas nisu želeli da komentarišu odluku Vlade Srbije da za jedna dolar preuzme tu železaru od američkog U.S. Steela.
 
„Kao sto smo već izjavili na kraju trećeg kvartala nastojimo da istražimo sve mogućnosti za Srbiju. Ne komentarišemo saopštenja i konferencije za novinare druge strane“, navodi se u pisanoj izjavi portparola U.S. Steela Srbija Dušanke Ranković. Ona je u izjavi najavila da će ta kompanija informaciju za medije imati nakon redovnog finansijskog kvartalnog sastanka sledećeg utorka. 
 
Vlada Srbije juče je odlučila da otkupi smederevsku železaru za jedan dolar kako bi pomogla da se održi proizvodnja i oko 5.500 radnika zadrži posao. Premijer Srbije Mirko Cvetković je najavio da će ugovor o otkupu kompanije biti potpisan 31. januara, a da je namera Vlade da odmah traži strateškog partnera za U.S. Steel.
 
Američka centrala U.S. Steela najavila je da će u utorak, 31. januara, odlučivati o sudbini železare u Srbiji, koja je u poslednje tri godine zbog ekonomske krize imala gubitke. Od dve visoke peći u smederevskoj železari jedna je stavljena u režim takozvanog tihog hoda, a od 9. januara zaposleni u fabrici rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.
 
U.S. Steel Srbija ima učešće od pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a oko 14 odsto u izvozu.