Potrošači duguju toplanama šest milijardi dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Dugovi za centralno grejanje domaćinstava, privrede i javnih ustanova u Srbiji popeo se na oko – šest milijardi dinara. Snabdevanje toplana mazutom iz robnih rezervi i dalje je stabilno, ali finansijska situacija daljinskih sistema grejanja je i dalje loša zbog nenaplaćenih računa. A to će, po svoj prilici, otežati predviđeno vraćanje pozajmica Državnim rezervama iz prethodne grejne sezone.
 
Toplane će i ovu zimu pregurati zahvaljujući pozajmljivanju gasa iz robnih rezervi. Zbog neizmirenih dugovanja i potraživanja, mnogi daljinski sistemi grejanja prošle godine nisu imali para da kupe mazut, pa je država već drugu sezonu zaredom morala da interveniše.
 
– Procenat naplate računa od domaćinstava i privrede, u proseku, kreće se oko 75 odsto – kaže za „Novosti“ Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana. – Najniža naplata je baš tamo gde je i standard građana nizak, pa ovaj problem muči toplane u Priboju i Novom Pazaru. Imamo kontinuiranu isporuku mazuta iz robnih rezervi, uz pomoć kojih opstajemo, a uredno smo snabdeveni i gasom.
 
Međutim, račune je u januaru platilo tek oko 63 odsto potrošača. U ovoj grejnoj sezoni, domaće toplane iz robnih rezervi dobile su 26.375 tona mazuta, a do kraja zime trebalo bi da pristigne još oko 16.000 tona, kako radijatori ne bi ostali hladni. Ali uslov za ovogodišnje isporuke je bio da se zaostali iz prethodne grejne sezone vrati do marta. A mnoge toplane, zbog slabe naplate računa, neće to moći da ispune.
 
Kako za „Novosti“ objašnjava upravnik jedne od domaćih toplana, cene energenata su veoma visoke, pa je ceo sistem u kojem funkcionišu toplane neodrživ. Tako bi grejanje po metru kvadratnom iz kotlarnica na gas trebalo da košta 90 dinara, dok bi toplane koje koriste mazut trebalo da naplaćuju oko 102 dinara. A to je i za 15 odsto više od sadašnje cene u pojedinim gradovima.