Na bh. trpezama potrošnja piletine veća za 100 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Na trpezama u BiH sve se češće nalazi piletina, jer je meso živine najjeftinije, a potrošnja je povećana za čak 100 odsto. 

Prema našim saznanjima, koja su potvrđena u Udruženju živinara RS i Udruženju za zaštitu interesa potrošača BiH, u septembru prošle godine u BiH potrošeno je duplo više pilećeg mesa nego 12 meseci ranije.

“Naši potrošači kvantitetom nadomešćuju kvalitet i zbog toga je potrošnja piletine porasla za 100 posto. Dokazano je da građani BiH, pored ove vrste mesa, najviše jedu još testeninu i krompir. Para nemaju za, primera radi, junetinu. To pokazuje da smo u `debeloj` krizi”, kaže Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

I mnogi trgovci su potvrdili naša saznanja, pa je tako Dijana Milanković-Kusturić, PR menadžer “Delhaize” za BiH, naglasila kako beleže rast prodaje pilećeg mesa.

“U svim prodajnim jedinicama `Mercatora` Banjaluka u poslednjih šest meseci prethodne godine, u odnosu na isti period 2010. godine, zabeležen je porast prodaje pilećeg i purećeg mesa za više od 30 odsto”, rekao je Ognjen Bubnjević, vođa Službe komercijale “Mercatora” Banjaluka.

Da je potrošnja mesa živine porasla za duplo, međutim, ne veruje Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH, ali i on ističe da bh. građani u vitrinama u trgovinama uglavnom traže piliće.

“Pileće meso se najčešće kupuje jer je najjeftinije. Dakle, razloge treba tražiti u niskom standardu građana. Interesantno je da je slično stanje i u mnogim razvijenim zemljama u svetu, ali tamo cena nije presudni faktor, već su potrošači svesni potencijalnih opasnosti koje donosi konzumacija crvenog mesa, pa biraju belo”, naglašava Jeleč.

Iako se iz ovakvih informacija može pomisliti da živinari imaju razloga da zadovoljno trljaju ruke, to nije slučaj, jer, kažu, proizvodnja pilećeg mesa više nije profitabilna kao što je to bio slučaj ranijih godina. Problem im, takođe, predstavlja uvezeno meso. Prema rečima Desimira Živanića, predsednika Udruženja živinara RS, ne postoje podaci o tome u kojem udelu BiH proizvede piletine za vlastite potrebe. No, on nije optimističan.

“Kada je živinsko meso u pitanju, svugde u svetu se preferira porast proizvodnje, a mi smo tamo gde smo bili i pre pet godina. Problem je u tome što su podsticaji za živinarstvo kod nas mizerni”, žali se Živanić.

Inače, pileće meso u trgovinama u BiH košta oko 5,55 KM po kilogramu, svinjetina s kostima je 9,26 KM, a za kilogram junetine bez kosti potrebno je izdvojiti 13,08 KM.