Budva: Popust za gradnju hotela visokih kategorija

PinterestFacebookTwitterShare

Investitori koji se odluče da grade hotele sa 4 i 5 zvezdica duž obale Budvanske rivijere plaćaće komunalne takse niže za čak 75 odsto u odnosu na one koje su do sada važile. Odluku o tome doneo je opštinski parlament krajem nedelje koja je ostala za nama.
 

Budva je odlučila da stimuliše graditelje hotela visokih kategorija, kojih je premalo za sve zahtevnije tržište, a prema usvojenoj odluci za kvadratni metar hotela visoke kategorije u ekskluzivnoj zoni naplaćivati 32 evra umesto dosadašnjih 128,15. Cena komunalija u prvoj zoni biće još niža – 25,63 evra za kvadratni metar.
 
Investitor je obavezan da u roku od 36 meseci od dana potpisivanja ugovora o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta ispuni sve neophodne uslove za dobijanje upotrebne dozvole. U protivnom gubi pravo ostvarenog popusta i dužan je da sa opštinom pristupi zaključenju aneksa ugovora o plaćanju naknade po punoj ceni, bez ostvarenog popusta.
 
Ministar turizma u crnogorskoj vladi Predrag Sekulić je istakao da će ova odluka biti značajna za dalji razvoj turizma jer se njome favorizuju hoteli visoke kategorije, ali i zbog toga što će privući strane investitore.
 
Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović je odbacio sve optužbe da će odluka biti primenjivana retroaktivno i da ima neki drugi, skriveni cilj.
 
– Izgrađeni hoteli ne mogu dobiti popust. Cilj nam je da u vreme sveopšte krize, kada malo ko šta gradi, privučemo investitore koji će uložiti novac ovde, kao i da poboljšamo turističku ponudu. Praksa je, naime, pokazala da i Budvi, koja ima najbolje hotele na Crnogorskom primorju, nedostaje više objekata najviših kategorija. Bićemo veoma zadovoljni ako rezultat ove naše odluke budu dva-tri hotela koji će imati četiri i pet zvezdica – kazao je Lazar Rađenović.
 
Na više mesta duž obale južnog Jadrana ekskluzivne lokacije zauzimaju dotrajali hoteli, građeni u doba socijalizma. U Tivtu i Herceg Novom su odlučili da njihovim vlasnicima znatno povećaju poreze kako bi ih primorali da rekonstruišu hotele sa 2 i 3 zvezdice, ali da ih i ruše i prodaju, da bi bili građeni novi, viših kategorija na tim mestima. Ministar Sekulić je pohvalio ovakve inicijative istakavši da i drugi duž primorja treba slično da postupe, jer je opšti cilj da bude što više hotela visokih kategorija duž cele obale. Negativan odgovor je stigao samo iz Ulcinja.