Iran ipak ne prekida izvoz nafte u Evropu

PinterestFacebookTwitterShare

Iranski poslanici su danas odložili usvajanje zakona kojim je po hitnom postupku trebalo da bude prekinut izvoz nafte u Evropu, u znak odmazde za embargo Evropske unije na uvoz nafte iz Irana, saopštila je parlamentarna komisija za energetiku.

“Nikakav nacrt zakona nije sastavljen niti je stigao u parlament”, rekao je portparol komisije Emad Huseini i izrazio nadu da će pregovori o pripremi zakona biti okončani do petka.

Poslanici su očekivali da će predlog zakona danas biti predstavljen parlamentu, podseća AFP. Huseini je, međutim, rekao da je zakon, za sada, “samo ideja poslanika” koju komisija za energetiku treba da razmotri pre pisanja nacrta zakona.

Zakonom će odmah biti obustavljen izvoz nafte u Evropu, u pokušaju da se destabilizuju krhke privrede nekoliko članica Evropske unije.

On predstavlja čin odmazde za embargo na uvoz iranske nafte u EU koji je najavljen 16. januara, ali treba da stupi na snagu tek za pet meseci kako bi zemlje sa naročito teškom privrednom situacijom, poput Grčke i Španije, imale vremena da pronađu alternativne snabdevače.

EU je odluku o embargu donela kako bi izvršila pritisak na Teheran da obustavi nuklearni program.

Zapad smatra da Iran pokušava da proizvede atomsku bombu, dok Teheran to uporno demantuje i tvrdi da je svrha njegovog nuklearnog porograma isključivo proizvodnja električne energije.