Sumorne prognoze na kraju Davosa

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska dužnička kriza dominirala je Svetskim ekonomskim forumom u švajcarskom zimovalištu Davosu, ali je prvi put na dnevni red došla i narastajuća nejednakost između bogatih i siromašnih na planeti, najviše zahvaljujući Arapskom proleću i protestima pokreta „Okupirajmo…“

 
Raspoloženje na kraju petodnevnog zasedanja u Davosu više od 2.500 šefova država i vlada, kao i direktora najznačajnijih poslovnih korporacija bilo je sumorno, naročito kada se radi o ekonomskim izgledima za 2012. 

Agencija AP navodi da je mnogo šampanjca proteklo tim švajcarskim alpskim skijaškim centrom, ali atmosfera je ipak bila „bljutava“, a „uzavreli entuzijazam“ nekih prethodnih Svetskih ekonomskih foruma je vidno izostao. 

Bez odgovora

Uprkos umerenom optimizmu povodom poslednjih pokušaja da se obuzda kriza u evro zoni, ipak su ostale bojazni da bi nestabilnost iz Evrope mogla da se prelije i na ostatak sveta. 

Kako navodi AP, nije pronađen ni odgovor na sve veći jaz u nejednakosti, mada su svetski zvaničnici došli do zaključka da ekonomski rast mora da uključi i siromašne, da je otvaranje novih radnih mesta od ključnog značaja, a deo bilo kojeg rešenja mora da bude dostupnost hrani, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i stanovanju što većeg broja ljudi. 

Baš pred početak foruma, Međunarodni monetarni fond (MMF) je objavio prognoze za 2012, u kojima je smanjio svetski rast na 3,3 odsto, sa četiri, koliko je prognozirao u septembru 2011, dodajući da se očekuje da će Azija i dalje ostati motor svetskog rasta, sa Kinom koja će ga predvoditi, dok će je u stopu pratiti Indija i Indonezija. 

Među glavnim temama ovogodišnjeg samita u Davosu bile su i bojazni da bi Iran mogao da razvije nuklearno naoružanje, a bilo je nekoliko panela i o posledicama Arapskog proleća, mada Siriji, u kojoj je prema procenama UN ubijeno više od 5.400 ljudi, nije posvećena posebna pažnja. 

Kamp od igloa

Forum su pratili i protesti, čiji cilj je bio da se skrene pažnja na nezaposlenost i siromaštvo, a pripadnici pokreta „Okupirajmo…“ napravili su ispred Skupštine Davosa kamp od igloa – upozorenje moćnicima da bi, ako ne pripaze, sledeće godine mogli da spavaju u snegu. 

U odvojenom protestu uhapšene su tri Ukrajinke kada su otkrile grudi, uprkos hladnoći, i pokušale da preskoče zaštitnu ogradu oko mesta zasedanja svetskih moćnika. One su nosile transparente „Siromašni zbog vas“ i „Gangsterska žurka u Davosu“. 

Ove godine su na forum prvi put bili pozvani i mladi lideri do 30 godina, kako bi pokušali da skrenu pažnju na teme važne za njihovu generaciju, koja će uskoro preuzeti kormilo svetske politike i ekonomije, kako ukazuje AP. Među 60 mladih lidera bila je i Čelsi Klinton, ćerka bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i sadašnje državne sekretarke Hilari, koja je bila moderator rasprave o filantropiji.