Izrael prugom povezuje Crveno more sa Mediteranom

PinterestFacebookTwitterShare

Izrael je danas najavio izgradnju pruge duge 350 kilometara između Sredozemnog i Crvenog mora, koja bi mogla postati konkurencija Sueckom kanalu u trgovini između Evrope i Azije.
 
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je rekao da je projekat već izazvao veliko interesovanje u Indiji i Kini, prenele su agencije. On je precizirao na sednici vlade da bi se sa brodova roba istovarivala u jednoj luci i pretovarivala u drugi brod u drugoj. Projekat još nije konačno odobren, niti su osigurana sredstva.  
 
Pruga bi išla od Ejlata na krajnjem jugu Izraela do Ašdoda na Mediteranu, 30 kilometara udaljenom od Tel Aviva, navodi Rojters. Netanijahu je ocenio da bi pruga imala stratešku važnost i nacionalnu i internacionalnu.

Izraelski zvaničnici odbacili su svaku sugestiju da je taj plan odgovor na politički haos u Egiptu, jačanje islamskih partija i moguće narušavanje mirovnog sporazuma Izraela s tom susednom zemljom. Jedan izraelski zvaničnik je rekao da će pruga nadomestiti rastuću potrebu za pomorskom trgovinom kojoj Suec možda neće moći da udovolji. Generalni konzul Sameh Nabil u egipatskoj ambasadi nije želeo da komentariše najavu izgradnje pruge, ocenivšsi da je to preliminarni projekat i čisto unutrašnja stvar.

Izraelski mediji su procenili da bi pruga stajala dve milijarde dolara, a izgradnja bi trajala pet godina. Gradila bi je kineska kompanija, najavilo je Ministarstvo transporta Izraela. Izraelski zvaničnici smatraju da bi pruga imala pre svega komercijalni, a ne bezbednosni značaj i da bi služila i za oživljavanje pustinje na jugu Izraela.