Na farmama sve češća proizvodnja biodizela

PinterestFacebookTwitterShare

Proizvodnja biodizela na poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji, zahvaljujući privatnoj inicijativi raste ogromnom brzinom, procenjuju stručnjaci.
 
Čak i na malim farmama zahvaljujući usavršenoj tehnologiji moguće je proizvesti gorivo približno euro 5 standardu, a duplo jeftnije od petrodizela.
 
Na farmi Nikola Bodrožića iz Vladimirovca presa za hladno ceđenje uljarica u vreme poljoprivrednih radova radi danonoćno. S jedne strane ulazi sirov suncoket koji se zagreva na 60 stepeni celzijusa a zatim cedi – a sa druge strane izlazi uljana pogača – proteinsko hranivo za krave – i hladno ceđeno ulje od kojeg nastaje gorivo za traktor. Pošto poljoprivrenih radova trenutno nema – biodizel koji se sada proizvodi biće upotrebljen kao gorivo u automobilu. 

Poslednjih godina su se pojavili jeftini sistemi za proizvodnju biodizela, koje po ceni od ispod 2 000 evra može da priušti svaka farma koja proizvodi uljarice. I pored toga što je kvalitet goriva sličan, biodizel se meša u proporciji 50 prema 50 ili kao ovde u Vladimirovcu 80 prema 20 u korist biodizela, zbog podmazivanja motora. Iz jedne tone suncokreta moguće je proizvesti od 300 do 350 litara goriva.

Po procenama stručnjaka srpska poljoprivreda bi ukoliko bi se orijentisala na proizvodnju biodizela mogla da bude potpuno nezavisna od uvoza nafte – što je najveća stavka u spoljnotrgovinskom deficitu Srbije. Više o ovoj ali i drugim poljoprivrednim temama možete pogledati svake nedelje u 8 sati u programu Znanje na poklon na televiziji B92.