Zalagaonice – novi biznis u Grčkoj

PinterestFacebookTwitterShare

S obzirom na stanje grčke ekonomije, masovna otpuštanja i činjenicu da se zatvara svaka četvrta mala kompanija, moglo bi se učiniti neobičnim što u Atini i drugim gradovima nove radnje niču poput pečurki posle kiše. Međutim zalagaonice i radnje za otkup zlata itekako uspešno posluju.
 Naime, mnogi Grci koji nemaju dovoljno novca opraštaju se od nakita i drugih dragocenosti kako bi spojili kraj s krajem i platili nove poreze, piše The New York Times, a prenosi Poslovni.hr.

 U državnim kancelarijama zabeležili su pravu eksploziju u tom sektoru. Čak 90 posto od 224 službeno registrovane zalagaonice otvoreno je tokom prošle godine. Iako ovi preduzetnici tvrde da su njihove usluge u skladu sa zakonom, grčke vlasti svesne su kako se iza mnogih od tih preduzeća skriva nezakonita trgovina zlatom koja se ubrzano širi, te da se veći deo tog zlata krijumčari iz ove zemlje zarobljene u dugovima, čime se dodatno podrivaju napori vlade vezani uz smanjenje izbegavanja plaćanja poreza.

Slični trendovi zabeleženi su i u nekim drugim zemljama. U Sjedinjenim Američkim Državama i Britaniji slaba privreda i previranja na kreditnim tržištima doprineli su naglom uspehu preprodavaca zlata. Pre desetak godina isto se to dogodilo i Argentini nakon ekonomske krize. U Grčkoj ova nova preduzeća niču na ulicama, u prostorima radnji koje su bankrotirale. Konkurencija su im stare zalagaonice, male trgovine u sporednim ulicama.

Novi preduzetnici iskorišćavaju nisku cenu najma i unajmljuju prostore na centralnim lokacijama. Oglašavaju se u novinama i na televiziji, ubacuju letke u poštanske sandučiće i stavljaju ih na vetrobranska stakla. Mnoga ta preduzeća kao zalog prihvataju i automobile, jahte kao i nekretnine Grka koji više ne mogu priuštiti lagodan život. Pridružili su im se i brojni zlatari, na čijim izlozima odnedavno stoje natpisi „otkup zlata“.

Tu su i određeni pokazatelji zanimanja iz inostranstva. Jedan italijanski zlatar otvorio je nekoliko podružnica u Grčkoj, a osim nakita, prihvata čak i zlatne zube. Iako većina trgovaca okleva progovoriti, neki spremno kažu da samo iskorištavaju priliku koja im se pružila u teškim vremenima kada je cena zlata visoka i iznosi oko 1600 dolara po unci, piše The New York Times.