Bezbednost i zaštita na radu – prioritet NIS-a

PinterestFacebookTwitterShare

Kako ne bi razmišljali o mogućem riziku NIS čini sve da radna mesta njihovih zaposlenih budu zdrava i sigurna, težeći tako nultom riziku za zaposlene.

Osim zaštite životne sredine i borbe s konkurencijom da na tržište plasiraju što kvalitetnije gorivo, Naftna industrija Srbije veliku pažnju posvećuje bezbednosti i zaštiti zdravlja svojih zaposlenih, kao i njihovoj fizičkoj bezbednosti. Prioritet kompanije je i stalna spremnost da reaguje u vanrednim situacijama i da rešavanje njihovih posledica.

Kako ne bi razmišljali o mogućem riziku NIS čini sve da radna mesta njihovih zaposlenih budu zdrava i sigurna, težeći tako nultom riziku za zaposlene, izvođače i sva ona treća lica koja angažuju za svoje potrebe. Važan element u kreiranju zdrave i bezbedne radne atmosfere predstavlja obezbeđenje kvalitetnih ličnih zaštitnih sredstava. Javnom izložbom ličnih zaštitnih sredstava sa predstavljanjem opreme ponuđača – učesnika na tenderu za javnu nabavku, NIS je kao odgovorna kompanija načinio još jedan korak ka jačanju svesti zaposlenih o važnosti bezbednih uslova rada obezbedivši im najviši standard zaštite.

Novi pristup bezbednom radu definiše da su osnovni nosioci bezbednosti i zdravlja na radu pre svih, sami zaposleni i rukovodioci svih nivoa, s generalnim direktorom na čelu. Kompanija zato promoviše odgovoran pristup bezbednom izvršavanju radnih zadataka, zaposlenima i okruženju i zbog toga redovno organizuje sve neophodne obuke i vežbe reagovanja iz ove oblasti. Svaki zaposleni, u zavisnosti od zahteva svog radnog mesta, dužan je da prođe ovu obuku.

Upravo je uspešna preventiv doprinela smanjenju većeg broja povreda na radu, saobraćajnih nezgoda, ekoloških i drugih incidenata. Svesni opasnosti koje postoje u radnim procesima unutar naftne industrije, kao i uticaja na životnu sredinu, NIS je u cilju bezbednog razvoja, usvojio i dokumenta koja regulišu ovu oblast i to kroz politiku upravljanja u oblasti zaštite životne sredine, industrijske bezbednosti i zaštite na radu.

Sistemom standarda se takođe regulišu i pitanja obuka zaposlenih opremanja zaposlenih ličnim zaštitnim sredstvima, pitanja zdravlja zaposlenih.

Jelena Petrović