Veći PDV za jačanje francuske privrede

PinterestFacebookTwitterShare

Francuski predsednik Nikola Sarkozi obelodanio je sinoć, u jednočasovnom intervjuu na nacionalnoj televiziji, reforme za izvlačenje Francuske iz krize i jačanja njenog kredibiliteta.

Sarkozi je najavio porast poreza na dodatu vrednost od 1,6 odsto, na ukupno 21,2 odsto, u okviru novih mera za jačanje privrede. On je rekao da nove mere neće stupiti na snagu do 1. oktobra, a istakao je da se nada da će to dovesti do povećanja prodaje pre tog datuma i da će povećati privredni rast, javio je Frans pres.

Cilj uvođenja tog poreza je otvaranje novih radnih mesta, s time što će francuske firme biti konkurentnije prema nemačkim rivalima sa mnogo manjim socijalnim naplatama.  Planirano povećanje PDV-a biće jednako smanjenju doprinosa na platnim listama poslodavaca, što treba da im pomogne u konkurentnosti sa proizvođačima iz ekonomija sa manjim prihodima i jačanje francuskog izvoza.

Sarkozi je već najavio ove mere u svom obraćanju naciji na kraju godine, a o kojima se već duže govori u Francuskoj.

Povodom dužničke krize koja nastavlja da dominira u političkim debatama u Evropi, Sarkozi je rekao da se Evropa više ne nalazi na ivici ambisa.

– Elementi stabilizacije finansijske situacije u svetu i Evropi se sprovode – kazao je francuski predsednik.