Banke još ne razmišljaju o otpisu dugova

PinterestFacebookTwitterShare

Građani i firme nadaju se da će im i naše banke, po modelu o kome se razmišlja u Hrvatskoj, otpisati dugove koje nisu u stanju iz raznoraznih razloga da otplaćuju. Međutim, u Srbiji o opraštanju obaveza ne razmišljaju ni nadležni niti bankari, iako postoje zakonski propisi kojima bi mogla da se omogući takva vrsta sporazuma.

Banke u Hrvatskoj pozdravile su predlog tamošnjeg ministra finansija da se ove finansijske institucije uključe u saniranje firmi. Banke bi dugove pretvorile u  vlasnički udeo i tako sačuvale radna mesta u 40.000 malih i srednjih preduzeća koja zbog krize i prekomernog zaduživanja nisu u mogućnosti da vrate zajmove. Takođe, za 60 odsto kredita koji su uzeli građani postoji problem sa otplatom.

Bankari smatraju da Srbija još nije u takvom problemu, ali ukoliko bi se broj neplaćenih kredita povećao, onda bi Narodna banka trebalo da nađe sistemsko rešenje i pravila kojima bi se regulisalo šta treba da se radi u tom slučaju. Ukoliko bi se razmatrala mogućnost otpisa obaveza po kreditima, bankari smatraju da takvo rešenje može da se uzme u obzir, ali da ne treba generalizovati stvari.

– Ne može se uzeti udeo u stanu ili javnom preduzeću, treba da se napravi nivelacija – kaže Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

Tamo gde ima mogućnosti, prema mišljenju Gorana Pitića, predsednika IO „Societe generale“ banke, ako banka mora da otpiše dug da bi preduzeće “preživelo”, ona će to učiniti, ali ne treba ulaziti u restrukturiranje preduzeća. Država treba da se pobrine o bankama u kojima ima učešće i da ne dozvoli da one blokiraju preduzeća koja su solventna.

Prema raspoloživim podacima, svako peto preduzeće ima problem da otplaćuje rate kredita, međutim, za bankare to još nije alarmatno. Kada su građani u pitanju, 3,4 odsto zajmova je u kašnjenju. Zasada se problemi rešavaju na relaciji banka – klijent. Bankari tvrde da su poslednjih godina pokazali razumevanje za krizno vreme i za određenu kategoriju klijenata napravile reprograme.