Hrvatske naftne kompanije uvezle veće količine nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Aktuelni politički potresi i oružani sukobi u Siriji ipak će uticati i na hrvatsku privredu, jer, kako neslužbeno saznaje Slobodna dalmacija, Ina sprovodi poslednje pripreme za povlačenje hrvatskih radnika sa postrojenja u naftnim poljima na području te bliskoistočne države.
 
Hrvatska vodeća naftna kompanija neće napustiti biznis u Siriji, ali će hrvatske radnike na neko vreme zameniti Sirijci i Pakistanci. Nova iranska kriza i nestabilnosti u Siriji ne bi smele ugroziti snabdevanje naftnim derivatima hrvatskog tržišta, jer su kompanije na čelu s Inom tokom poslednjih nedelja uvezle dodatne količine nafte. Na zalihama se trenutno nalazi nešto više od 200.000 t benzinskih goriva i oko 150.000 tona dizela, što je dovoljno za snabdevanje potrošača benzinom tokom idućih pet meseci, kao i tromesečnu prodaju dizelskih goriva. Podaci Hrvatske agencije za obavezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) govore kako su aktuelne zalihe dizelskih goriva na gotovo najvišem nivou u proteklih 12 meseci, dok su rezerve benzina negde na polovini prosečno zabeleženih od januara 2011. godine. 
 
S obzirom na osetljivost pitanja, niko ne želi da prognozira šta bi za evropske potrošače moglo značiti dugoročno zatvaranje Ormuškog moreuza i blokiranje pristupa drugim velikim izvoznicima nafte uz obale Perzijskog zaliva poput Saudijske Arabije, Iraka i Kuvajta. Međutim, nije teško pretpostaviti kako bi na kraju cene mogle još porasti što bi bio “okidač” za lančano poskupljenje brojnih proizvoda i usluga.