Smetovi u Srbiji: Još traje potraga za nestalima

PinterestFacebookTwitterShare

Potraga za nestalima u smetovima u Srbiji se nastavlja iako se sumnja da oni više nisu živi, kažu u Sektoru za vanredne situacije. Ledeni dani se nastavljaju.
 
Foto: Novosti
 
Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije kaže za B92 da se strahuje za živote nestalih jer su prethodne noći bile izuzetno niske temperature.

U opštini Medveđa traga se za 72-godišnjim Radosavom Perovićem. A na padinama Suvobora, za 75-godišnjim Milutinom Nikolićem koji je nestao pre pet dana.

U 14 opština proglašena je vanredna situacija, a snežna mećava u planinskim selima valjevskog kraja i sneg čija visina dostiže više od dva metra odneli su u protekla dva dana tri života.

Goran Nikolić je rekao za Radio B92 da je najteža situacija u krajevima gde nema elektične energije i gde ima dosta nepročišćenih puteva, a da su noćas bile veoma niske temperature pogotovu u planinskim predelima Srbije.  U Bajinoj Bašti 150 domaćinstava nema struju i Elektrodistribucija je najavila da će do kraja dana osposobiti sistem, dok u Crnoj Travi 50-ak domaćinstava nema trenutno električnu energiju, rekao je Nikolić.

On je rekao da pročišćavanje puteva otežava jak vetar koji stvara nove nanose na tim drumovima, ali da tokom noći srećom nije bilo većih snežnih padavina koje bi stvorile dodatnu blokadu.

U Beogradu je, takođe zbog veoma hladnog vremena, velika gužva u prihvatilištu za odrasle i stara lica u opštini Voždovac, gde je trenutno smešteno 140 ljudi, a ta ustanova raspolaže sa 104 ležaja.  U toj ustanovi kažu da su im popunjeni svi kapaciteti i uskoro neće biti ni dušeka slobodnih i dodaju da je Gradska uprava upoznata sa tim problemom i da je do kraja ove godine planirana rekonstrukcija te ustanove.

Ledeni dani se nastavljaju

Zbog veoma niskih temperatura, velika je opasnost od poledice, a prema podacima Auto-moto saveza, najkritičnije deonice pod ledom su u regionu Kruševca, Kraljeva, Kragujevca i Bajine Bašte.

Slobodan Sovilj iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije kaže za Radio B92 da će hladno vreme potrajati narednih desetak dana.  “Došlo je do osetnog priliva veoma hladnog vazduha. Međutim, sinoć i u toku noći je došlo do razvedravanja. U centralnim i južnim delovima ima snežnog pokrivača. Jutarnji mraz je bio izuzetno jak. Temperatura je jutros izmerena, u intervalu od minus 21 na području Kragujevca, do minus 10. Nešto toplije bilo je jedino na podrućju Vojvodine, gde je bilo od minus 10 do minus šest”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, i sutra će biti vedro i takođe se ujutro može očekivati veoma jak mraz na području centralne, južne i istočne Srbije, sa temperaturama koje će se spustiti i do minus 20 stepeni. “Jutarnji mraz će popustiti od petka, jer će se naoblačiti. međutim, od petka pa do kraja naredne sedmice biće oblačno vreme, očekujemo nove snežne padavine i povećanje snežnog pokrivača. Tada bi i jutarnji mrazevi oslabili, ali će temperature tokom celih dana ostati ispod nule, dakle ledeni dani se nastavljaju”, rekao je Sovilj.