Većina investicija u nekretnine akumulirano u pet metropola

PinterestFacebookTwitterShare

Polovinu svetskih investicija u nekretnine akumulira samo 30 gradova sveta, s tim što se 25 odsto usmerava u pet ključnih gradova, a to su London, Tokio, Njujork, Hongkong i Pariz.
U sledećoj deceniji ovakva slika bi mogla da se promeni iz korena tako što će lidere potisnuti azijski megapolisi poput Pekinga i Šangaja, kao i Moskva i brazilski San Paulo, prenele su agencije.

Analitičari konsalting kompanije “Jonees Lang Lasalle” (JLL) ističu da u prvih deset “investicionih” gradova dominiraju azijski gradovi i megapolisi severne Amerike. Prošle godine među njima je bilo pet azijskih gradova (Tokio, Hongkong, Singapur, Šangaj i Seul) i tri severnoamerička (Njujork, Vašington i Toronto).

JLL prognozira da će se među top 30 najbrže rastućih gradova ubuduće svrstati šest američkih gradova, a povećaće se i broj azijskih megapolisa, prvenstveno kineskih.

U zemljama BRIK se očekuje rast na tržištu poslovne nekretnine A klase od deset odsto godišnje u sledećoj deceniji. Najbolje perspektive ima Kina u kojoj se nalazi deset najbrže rastućih novih gradova sveta po visini bruto domaćeg proizvoda – kaže izvršni direktor JLL za severnu i južnu Ameriku Piter Roberts.

Zahvaljujući programima razvoja i modernizacije kineske vlade, već sada se može nabrojati 50 gradova te zemlje koji za sada u privrednom životu imaju drugorazredan i trećerazredan značaj, ali će u sledećoj deceniji obezbediti 12 odsto svetskog ekonomskog rasta.

London će ostati lider među evropskim gradovima po investicijama u nekretnine, smatraju analitičari JLL. U 2010. i u tri kvartala 2011. godine u objekte u Londonu investirano je više od 43 milijarde dolara, ili za trećinu više nego u Tokio, drugi grad po visini investicija.

Moskva, Pariz i Istanbul takođe se navode kao centri privlačenja investicija u nekretnine. Rast se očekuje i u severnoj Americi, a kako prognozira JLL 11 američkih gradova biće među 30 najvećih u svetu po visini BDP do 2020. godine.

Za Rusiju je prošla godina bila rekordna po visini investicija u nekretnine. Direktor sektora za istraživanje tržišta Rusije, Kristofer Piter rekao je da su ulaganja 2011. godine porasla za 50 odsto u poređenju sa prethodno rekordnom 2008. godinom. Investitori su u ruske komercijalne nekretnine 2011. godine uložili 8,2 milijarde dolara.