Novosadsko naselje Depresija postaje stambeno-poslovna zona

PinterestFacebookTwitterShare

Prema planovima „Urbanizma“, naselje koje Novosađani popularno zovu Depresija, trebalo bi zapravo biti stambeno-poslovna zona sa parkovskim površinama.

Još pre nekoliko decenija Grad je predviđao da se tu sagradi stambeno naselje Liman 5, koje bi zamenilo barake u kojima su već tada privremeno živeli radnici brojnih građevinskih preduzeća što su tada gradili Liman i ostale delove grada, ali taj projekat nikad nije pokrenut. Ipak, u „Urbanizmu“ kažu da je pre nekliko godina urađen plan za blok između Ulice Ive Andrića i produžetka Bulevara Evrope prema Dunavu.

– Ovaj kvart delio bio se na dva bloka. U severnom delu, gde se ukrštaju Bulevar cara Lazara i Somborski bulevar, formirao bi se manji blok koji bi bio parkovska površina, dekorativno uređena, koja bi predstavljala prirodnu oazu u gustoj saobraćajnoj matrici – objašnjava arhitekta ovog preduzeća Tašana Krišanović dodajući da bi se ostavila mogućnost da se ispod kote terena izgradi javna garaža.

Krišanovićeva navodi da je drugi deo prostora, gde se trenutno nalaze barake, namenjen opšte-gradskom centru koji bi predstavljao poslovno-stambenu i čisto poslovnu zonu. Spratnost bi bila ograničena, stambeno-poslovni objekti imali bi sedam nadzemnih spratova, dok bi oni čisto poslovni dosezali i visinu od 20 etaža. Sagovornica kaže da bi južni deo bio namenjen parkovskoj površini, u kojoj je planiran verski objekat. Što se tiče realizcije plana, rekla je da sve zavisi od Grada koji treba da obezbedi novac, ali i da reši situaciju sa trenutnim stanovnicima Depresije.

– Prostor je isplaniran na ovakav način zbog ekonomičnosti, jer se mora ponuditi nešto što bi bilo rentabilno za trošak iseljenja ljudi koji trenutno ovde žive – zaključila je Tašana Krišanović.

Depresija se nalazi između Limana, Telepa i Adamovićevog naselja, odnosno između ulica Iva Andrića, Sima Matavulja i Heroja Pinkija. Naselje je dobilo ime zbog toga što se nalazi na terenu koji je potonuo u odnosu na ostalo zemljište koje ga okružuje. Čine ga barake koje su izgradila na građevinskom zemljištu preduzeća „Neimar“, „DD Grapinženjering“, „DD Beograp“ i „1. maj“, za potrebe smeštaja svojih radnika.