Rekonstrukcija Slavije vredna 4,8 mil EUR mogla bi početi u 2013.

PinterestFacebookTwitterShare

Trg Slavija bi u perspektivi mogao da ima četiri podzemna pešačka prolaza, fonatnu u sredini kružnog toka i tramvajske šine po njegovom obodu. U ovom trenutku radi se glavni projekat i razmatraju mogućnosti kako bi mogli da se odvijaju radovi koji bi, ako sve bude prema planovima, mogli da počnu sledeće godine.

Rekonstrukcijom Slavije gradske vlasti žele da postignu tri stvari: unaprede postojeći saobraćaj, povećaju protočnost vozila na jednoj o najprometnijih saobraćajnica u gradu i izrade pešačke prolaze kako bi se izbeglo ukrštanje pešačkog i drumskog saobraćaja.

– Trenutno se radi tehnička dokumentacija za saobraćajno unapređenje, jer nam iskustvo govori da je zadržavanje vozila u kružnom toku najveći problem. Ako se tome doda i da ga dodatno usporava pešački saobraćaj, rezultat je smanjeni protok dva ili više puta – kaže gradski arhitekta Dejan Vasović. Zato je predlog da tramvajske šine idu po obodu kružnog toka, gde bi se nalazile i stanice, kao i uvođenje podzmenih pešačkih prolaza.

– Sasvim je sigurno da će ih biti ispod ulica Kralja Milana, Beogradske i Bulevara oslobođenja. Pokazalo se da bi bilo zgodno da jedan bude i ispod Nemanjine ulice, ali razmatramo i mogućnost uvođenja podzmenog prolaza ispod Makenzijeve ulice – priča Vasović.

– U centru Slavije nalazila bi se fontana, s tim što bi na jvanom konkursu bilo izabrano najbolje rešenje. Predlog je i da se posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića prenesu u Aleju velikana, a da se spomenik postavi na budućoj zelenoj površini u pravcu prema Narodnoj banci – objašnjava Vasović, ističući da je plan da se tokom ove godine završi sva neophodna dokumentacija kako bi radovi počeli 2013. Projektovana vrednost radova je 4,8 miliona evra.