Pančevačka Direkcija za izgradnju pristupila Savetu zelene gradnje Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva prvo je javno preduzeće koje je pristupilo Savetu zelene gradnje, organizaciji koja je posvećena promociji i uspostavljanju principa održive gradnje u Srbiji.

Grad Pančevo Direkciji poverava planiranje i realizaciju projekata komunalne infrastrukture, javnih objekata za potrebe zdravstva, sporta i ostalih delatnosti, kao i izradu urbanističkih planova.

– Zelena gradnja vodi ka racionalnom korišćenju energije, vode i drugih resursa, zaštiti čovekovog zdravlja, smanjenju količine otpada, zagađenja i degradacije čovekove okoline. Takođe, zelena gradnja podrazumeva kvalitetnije i sigurne investicije sa manjim troškovima korišćenja i održavanja objekata – objasnila je Gordana Denčić-Kušljić, direktorka Direkcije.

Prema njenim rečima direktno učešće u aktivnostima Saveta zelene gradnje učiniće da javno preduzeće Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva postane lider na polju zelene gradnje u javnom sektoru.

 – Bliska saradnja sa državnim institucijama, lokalnim samoupravama i javnim preduzećima jedna je od najvažnijih aktivnosti svakog Saveta zelene gradnje u svetu jer, krajnji cilj jeste uspostavljanje standarda zelene gradnje kao obaveznih građevinskih propisa – rekla je Marija Golubović, predsednica Saveta zelene gradnje Srbije.