Plata rukovodstva „Deutsche Bahn“-a zavisiće i od zadovoljstva putnika

PinterestFacebookTwitterShare

Visinu zarada rukovodilaca najvećeg nemačkog železničkog prevoznika „Deutsche Bahn – DB“ ubuduće će određivati i putnici. „Svaki član upravnog odbora od sada će osetiti zadovoljstvo klijenata i saradnika na sopstvenom novčaniku“, najavio je šef „DB“ Rudiger Grube promene u određivanju visine naknada rukovodilaca koncerna.

Plate će činiti tri stavke – trećina će biti fiksna plata, trećinu će određivati svojom ocenom putnici i zaposleni, a trećina će zavisiti od ispunjenja finansijskih ciljeva kompanije ili od uspeha na određenom poslovnom polju.

Stav korisnika DB će utvrđivati pomoću već uvedenih istraživanja zadovoljstva telefonom ili na internetu. Među radnicima takve ankete prevoznik još nije sprovodio, a počeće sa njima od jeseni.

U istraživanju bi trebalo da učestvuju svi radnici u Nemačkoj i tri četvrtine zaposlenih u inostranstvu. „DB“ zapošljava oko 300.000 ljudi. Kriterijume, prema kojima će se rezultati odraziti na visinu plate članovima upravnog odbora, mora još da odredi nadzorni odbor „DB“.

Državni prevoznik nije prvi u Nemačkoj koji je visinu plata rukovodstva spojio sa stavom klijenata. Stopu zadovoljstva korisnika u ocenjevanju rukovodstva već primenjuju nemački avioprevoznik „Lufthanza“ i proizvođač kompanijskih softvera SAP. Ni u jednoj od tih kompanija to nema uticaj na tako veliki deo plate, na koji će imati u DB.

Nemačke železnice su često meta kritika putnika zbog kašnjenja ili nefunkcionisanja unutrašnje opreme vozova. Leti se, na primer, redovno dešavalo da ne radi klimatizacija u modernim kompozicijama ICE.

Prema dnevniku „Die Welt“, plate rukovodilaca DB su, u poređenju sa drugim nemačkim firmama sličnog značaja, relativno niske. Rukovodioci DB-a su u proseku 2010. godine zaradili po nepuna tri miliona evra, dok je direktor „Folskvagena“ Martin Vinterkorn iste godine zaradio 9,3 miliona evra.