Žuta osa „donela“ mlrd. EUR

PinterestFacebookTwitterShare

Od izvoza u Australiju, SAD i EU ostvaren je prihod od oko pola miliona evra uglavnom od prodaje rakoje žuta osa, kaže direktor firme Flores Milomir Pljakić.


Budući da je i prodaja u Srbiji i zemljama u regionu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji, takođe vredna oko pola miliona evra i da je na nivou 2010. godine, Pljakić je zadržavanje nivoa prodaje na domaćem tržištu veliki uspeh za tu firmu, imajući u vidu svetsku ekonomsku krizu.

Govoreći o istorijatu firme „Flores“ Pljakić je podsetio da je osnovana 1985. godine na osnovama porodičnog preduzeća nastalog 1803. godine koje se, preradom voća i proizvodnjom alkoholnih pića, vina i drugih proizvoda, bavilo do 1952. godine kada je nacionalizovano.

Prema njegovim rečima, „Flores“ je prva privatna firma u Jugoslaviji formirana čim su se stvorile zakonske mogućnosti za njeno osnivanje.
 

Danas, „Flores“ ima modernu fabriku za preradu, pakovanje i kontrolu kvaliteta smeštenu u Divostinu na šestom kilometru od Kragujevca, a objekat za sazrevanje alkoholnih pića u hrastovim bačvama u selu Kamenica.
 

Ova privatna firma ima i posebnu ovlašćenu labaratoriju za kontrolu kvaliteta, a pića se proizvode od šljive koju uzgajaju pojedinačni proizvođači na voćnjacima širom Srbije.
 

Pored „žute ose“ kao visokokvalitetnog brenda šljivovice, koja se priprema i sazreva prema tradicionalnim receptima, tu su i „bela osa“, zatim „srpska loza“ od grožđa koje raste na vinovim lozama vinograda u Srbiji, kao i „žuta lincura“ od voća, šljivovice i cvetova raznog bilja, od kojih je glavna žuta lincura.