Pšenici još ne smetaju niske temperature

PinterestFacebookTwitterShare

Pšenica, ječam i druga ozima strna žita relativno dobro izgledaju na većini zasejanih površina i za sada ih ne ugrožavaju niske temperature vazduha i nedostatak snežnog pokrivača na poljima u Vojvodini, izjavio je Tanjugu Novo Pržulj iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.


Značajnijih oštećenja biljaka ne bi trebalo da bude, ukoliko temperature od minus deset stepeni Celzijusa i niže ne potraju duži vremenski period, rekao je on napominjući da novosadske sorte pšenice mogu bez većih posledica da podnesu i minus 17 stepeni.

Kada, prema prognozi meteorologa, za oko desetak dana prođe ovo ozbiljnije zahlađenje, ratari bi trebalo da obave prihranjivanje useva i primene odgovarajuće mere agrotehnike kako bi „popravili stanje“ biljaka izazvano jakim mrazevima, napomenuo je Pržulj.

On je podsetio da pšenica, posejana jesenas u Srbiji na oko 490.000 hektara, nije imala povoljne vremenske i druge uslove za razvoj i to od same setve, koja je obavljena uglavnom na „teškom i tvrdom“ zemljištu zbog dugotrajne suše.

Nicanje biljaka bilo je vrlo kasno tako da su usevi ušli u zimski period u prilično lošem stanju, kazao je Pržulj i dodao da su situaciju na njivama donekle popravile poslednje padavine, kojih je bilo u različitim količinama po pojedinim regionima.