Rusija dobija novine „Ne daj Bože“

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija u februaru dobija novine “Ne daj Bože” koje bi trebalo da ponude razloge zašto je revolucija štetna po zemlju, a evolutivni put razvoja države efikasan.


Vest o o izlasku novog lista potvrdili su direktor i glavni urednik, ali nisu želeli da otkriju detalje o sadržaju i uredjivačkoj politici, naglašavajući da to neće biti “proputinovske” novine.

Sekretar za medije premijera Vladimira Putina, koji je favorit na predstojećim izborima, kratko je izjavio: “Mi nemamo veze s tim”. Čelnici lista takođe su rekli da je “čista slučajnost” što se redakcija nalazi u istoj zgradi koja je sedište medija grupe “Živi!” milijardera Mihaila Prohoorova, koji je takođe predsednički kandidat.

List “Ne daj Bože!” nije nepoznat ruskoj javnosti, jer je već jednom izlazio tokom predizborne kampanje 1996. godine, kada je po opštoj oceni pomogao Borisu Jeljcinu da pobedi direktnog konkurenta lidera komunista Genadija Zjuganova, koji je i sada kandidat za predsedničke izbore 4. marta.

Novine “Ne daj Bože!” izlazile su nedeljno u tiražu od 10.000 primeraka i deljene su besplatno, a Zjuganov je tvrdio da su se uoči minulih parlamentarnih izbora u decembru novine pojavile u nekim regionima Rusije, što je Centralna izborna komisija demantovala.