Slovenac podiže ergelu i hladnjaču

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenački privrednik Milan Bapšik rešio je da svoj novac uloži u otvaranje ergele trkačkih konja i hladnjaču u opštini Žitorađa.

Samo za hladnjaču odvojiće milion evra, a po proceni isto toliko uložiće i u ergelu. Ovo je prvi put u poslednjih desetak godina da neki inostrani mali privrednik bude zainteresovan za ovu opštinu.

Predsednik opštine Žitorađa Goran Stojković kaže da je Bapšik već dogovorio detalje.

– Ponudili smo mu više lokacija, pre svega za ergelu u kojoj planira da uzgaja više od stotinu trkačkih konja. Najviše mu se dopala parcela u selu Grudaš, površine 60 hektara. Nju ćemo mu iznajmiti na trideset godina. Bapšik planira da uposli desetak radnika i uz to sredi put do sela, što je za nas prihvatljivo – najavio je Stojković.

On ističe da je u prvom momentu bio rezervisan.

– Nikada do sada nije došao neko ovde sa tako ozbiljnom pričom. Nisam verovao u to, ali se ispostavilo da je Bapšik ozbiljan. Čak nas je pitao da li može decu da upiše u školu, jer planira da se doseli – priča Stojković.

On dodaje da će pored radnika u ergeli i onih u hladnjači, koja će po planu biti izgrađena u selu Jasenice, korist imati i ostali meštani, jer će proizvoditi hranu za konje, a voće i povrće predavati hladnjači.

– Za nas će to biti veliki napredak, a za strance podstrek da ulažu u ovaj kraj – kaže Stojković.