Novi brojevi hitnih službi od sredine maja

PinterestFacebookTwitterShare

Građani Srbije će za nešto manje od pet meseci prilikom pozivanja službi hitne pomoći, vatrogasaca i policije, ispred dobro poznatih dvocifrenih brojeva 94, 93 i 92, morati da dodaju jedinicu.

Prema novom Planu numeracije, koji će u potpunosti početi da se primenjuje 21. maja, kratki kodovi moći će da sadrže najmanje tri,a najviše šest cifara. To znači da će novi broj policije biti 192, vatrogasaca 193, hitne pomoći 194, vojne hitne pomoći 1976, službe za obaveštavanje i uzbunjivanje 1985, pomoći na putu 1987 i vojne policije 19860.

Prema rečima direktora Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) Milana Jankovića, ovaj Plan numeracije usklađen je sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, Međunarodnom telekomunikacionom unijom, ali i evropskim standardima.

Plan numeracije Ratel je usvojio aprila 2011. godine, a stupio je na snagu 21. maja  kazao je Janković i dodao da su u ovom jednogodišnjem prelaznom periodu građani već mogli da pozivaju trocifrene brojeve, ali konačan prelazak će biti završen u maju.

On je naveo i da će nakon formiranja Službe za hitne intervencije 112, ona objediniti policiju, hitnu pomoć i vatrogasce, pa će na kraju ostati samo taj trocifreni broj, koji je dodeljen Ministarsvu unutrašnjih poslova, Sektoru za vanredne situacije.

Pomoćica direktora Ratela Mirjana Arsekić Kraković je kazala da savremeni mobilni telefoni ne podržavaju dvocifreno biranje, pa nije moguće pozvati samo 92 nego 011 92, ako ste na primer u Beogradu.

Prema njenim rečima, tokom tog prelaznog perioda od godinu dana, operatori su dužni da omoguće pozivanje ovih službi i preko starih i preko novih brojeva.

Arsekić Kraković je navela da je Telekom Srbije iz svoje mobilne i fiksne mreže omogućio pozivanje službi preko novih brojeva, dok su ostali operatori dužni da to urade u najkraćem periodu.

Ona je dodala i da ukoliko se ispostavi da je prelazni period kratak, postoji mogućnost njegovog produžetka.