Čavez: Ili finansiranje poljoprivredne proizvodnje ili uzimam banke

PinterestFacebookTwitterShare

“Banke Venecuele, privatne i državne, ili ćete finansirati poljoprivrednu proizvodnju ili ćemo mi preduzeti određene mere. Nema treće opcije”, rekao je Čavez.

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez zapretio je da će nacionalizovati banke koje odbiju da finansiraju poljoprivredne projekte koje podrži njegova vlada, javljaju agencije.

Čavez je izjavio i kako neke vodeće banke u Venecueli odbijaju da ispune zakonski propis da sa najmanje 10 odsto svojih pozajmica moraju da podrže razvojne projekte u zemlji.

Ako to ne možete da uradite – dajte mi banke“, rekao je venecuelanski predsednik.

Vlada je već preuzela nekoliko privatnih banaka u prethodnih nekoliko godina zbog, kako je obrazloženo, neregularnosti u poslovanju.

Čavez je, tokom nedeljnog radijskog i televizijskog obraćanja naciji (koje se emituje iz države Barinas u centralnom delu Venecuele), posebno izdvojio tri banke: “Banesco”, “Banco Mercantil” i “Banco Provincial“, otpužujući ih da daju povoljnije zajmove krupnim zemljoposednicima i biznismenima nego sitnim farmerima.

On je rekao da će pojačati eksproprijaciju velikih imanja s ciljem ustupanja zemljišta malim farmerima.

Proces poljoprivredne reforme omogućio je siromašnima u ruralnim oblastima zemlje da po prvi put sami obrađuju zemlju. Kritičari, među njima krupni zemljoposednici i farmeri koji su izgubili zemlju, kažu da je posledica te reforme smanjenje proizvodnje, što ostavlja pritisak pojačanog uvoza prehrambenih proizvoda i povećanja cena.