Lideri EU postigli dogovor o fiskalnom paktu

PinterestFacebookTwitterShare

Lideri zemalja članica Evropske unije, izuzev Britanije i Češke, postigli su sinoć u Briselu preliminarni dogovor o fiskalnom paktu koji je nametnula Nemačka, saopštli su diplomatski izvori u sedištu EU.

Samo dve zemlje od 27, koje čine EU, izrazile su rezerve o paktu koji nameće stroge mere štednje za zemlje koje pretenduju na pristup 500 milijardi evra vrednom stabilizacionom fondu, koji treba da im omogući pristup povoljnim kreditima, poručeno je novinarima tokom samita.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej poslao je tokom večeri putem Twittera poruku da je „25 od 27 zemalja prihvatilo pakt“, a diplomati su ukazali na Češku kao glavni kamen spoticanja.

Velika Britanija je odbila učešće u fiskalnom paktu još prošlog meseca, a Česka je nakon više od sedam sati rasprave, odlučila da se vrati u Prag na konsultacije pre nego što pristane da primeni mere štednje koje je Nemačka nametnula.

Pakt predviđa kresanje budžetskog deficita na ispod tri odsto, a zemlje koje probiju taj plafon, ne samo da ne mogu da računaju na stabilizacioni fond, već mogu biti tužene pred Evropskim sudom zbog probijanja budžetskog deficita.